Варварин день - що не можна робити / фото podrobnosti.ua

Щорічно 17 грудня церква вшановує пам'ять великомучениці Варвари Іліопольської, яка вважається покровителькою жіночої праці і захисницею від раптової смерті. Цей день широко відзначається у всіх східнослов'янських країнах, в тому числі і в Україні. 

Варварин день - історія свята

Згідно зі святими текстами, свята Варвара народилася на півдні Римської імперії в сім'ї багатого язичника. Дівчина володіла рідкісною красою, і батько замкнув її у високій вежі, щоб ніхто не побачив красу дочки. 

Потай від батька Варвара прийняла християнство, через що він відрікся від неї. Батько відправив дочку до правителя міста, який змушував Варвару відректися від віри, але вона була віддана християнству. За це дівчину піддали тортурам, а потім наказали стратити. Її батько став катом своєї дочки.

Відео дня

Звичаї і традиції Дня святої Варвари

Варварин день серед наші предків вважався початком великого триденного свята, який включав в себе Варварин день 17 грудня, Савин день 18 грудня, і День святого Миколая 19 грудня. Всі три дні українці гуляли і веселилися, накривали ситний стіл і займалися рукоділлям.

Святій Варварі моляться про зцілення при будь-яких хворобах, Про захист від раптової смерті і грози. Вагітні просять у святої легких пологів, а бездітні жінки просять послати їм дитину.

У Київській Русі цю дату називали бабиним святом, а жінки 17 грудня не займалися жодною роботою. У цей день було прийнято невісткам ходити в гості до свекрух, щоб поліпшити відносини.

Традиційні страви на день Варвари - кутя і компот. Також в цю дату жінки ліпили багато вареників з різними начинками, випікали пироги з маком, робили варення і пряники. Дівчата пригощали варениками хлопців. Чоловіки варили пиво за власним рецептом.

На Варвару служили панахиду за померлими рідними і молилися за упокій їхніх душ. У цю дату можна відвідати могилу рідних.

Що не можна робити в День святої Варвари

  • З давніх часів у Варварин день заборонено прясти.
  • Не можна в цей день прати і місити глину, та й взагалі краще звести до мінімуму роботу по дому, хоча можна готувати і мити посуд.
  • Не можна пити алкоголь сьогодні.
  • Невістці не можна сваритися зі свекрухою, інакше відносини будуть зіпсовані.
  • Не можна лаятися, сваритися, лихословити.

Молитва святій Варварі

Свята Великомучениці Варвара! Я згадую сьогодні муки, які ти зазнала за віру в Пресвяту Трійцю і прошу тебе: Помолися за мене до Бога-Отця, щоб дав мені сили перемогти різні земські нахили, серце і душу Піднеси до небесних речей.

Свята Великомучениці Варвара! Нехай рани Твого святого тіла зцілять рани, які моїй душі завдав гріх, а Твоя невинно пролита кров нехай очистить мене.

Через муки і смерть Твою, молю Тебе, свята Великомучениці Варвара, не дай мені померти без покаяння і не прийнявши святі Таємниці тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: