Коли День Святого Миколая в Україні / depositphotos.com

День святого Миколая 2022 завжди з нетерпінням чекають діти - саме в цю дату вони знаходять солодкі подарунки під подушкою. Цього року на диво чекають не лише діти, а й дорослі - кожному з нас хочеться, щоб війна закінчилася якнайшвидше. УНІАН докладно розповів про головні звичаї та заборони свята, а також прикмети та молитви.

Раніше ми говорили про те, коли розпочинається Різдвяний піст 2022-2023.

День Святого Миколая - дата 

День пам'яті святителя Миколи Чудотворця відзначається 6 грудня за старим стилем або 19 грудня за новим стилем. Святий Миколай вважається одним із найбільш шанованих православних святих, він же став прообразом Санта Клауса та Діда Мороза. У католицьких країнах діти, прокидаючись зранку 6 грудня, шукають подарунок у різдвяних шкарпетках, а діти, які виховуються у православ'ї, знають, що святий Миколай кладе подарунок лише під подушку.

Відео дня

Відповідаючи на запитання про те, скільки свят Миколая в році, нагадуємо, що вдень святого Миколая ще іноді називають дату перенесення його мощей - 22 травня.

День Святого Миколая 2022 - історія свята

Микола Чудотворець / depositphotos.com

Микола Чудотворець, Микола Угодник або Святитель Миколай - так його називають православні віруючі. Згідно з древніми писаннями, чоловік жив в III-IV століттях і прославився багатьма чудесами. Одна з легенд свідчить, що одного разу Микола Чудотворець врятував від страти безвинно засуджених людей, зупинивши ката з мечем. А також вберіг жителів міста Міри від голоду, приснившись одному з італійських купців, давши йому грошей і попросивши його приїхати до людей із зерном.

На честь Миколи Угодника було побудовано безліч храмів і монастирів, святого шанують представники християнства в багатьох країнах, а в Україні в пам'ять про Чудотворця назвали місто.

Традиції на День Миколая Угодника

Православні знають, що один з найбільш шанованих святих протегує всім мандрівникам, морякам, а також жебракам, хворим і, звичайно, дітям. Тобто, тим, хто потребує його допомоги. Головна традиція свята - подарунки та цукерки, які святий вночі кладе під подушку малюкам. 

Історія її вельми цікава: в сусідньому будинку від Миколи жив бідний вдівець, дочка якого закохалася в хлопця з багатої сім'ї. Але батьки нареченого не хотіли брати в сім'ю безприданницю. Тоді Микола під покровом ночі кинув у вікно дівчини згорток з монетами, таким чином забезпечивши їй придане і не дозволивши розлучити закоханих. З того моменту Микола відчув, що допомога - його покликання і почав підкидати в будинки нужденних іграшки, одяг або гроші.

Часто саме в День Святого Миколая в багатьох містах ставлять святкові ялинки на площах, влаштовують передноворічні гуляння, ярмарки та концерти. Благодійні організації вітають дітей-сиріт з цим світлим святом.

День Миколи Чудотворця - прикмети, обряди

Що подарувати дитині на Святого Миколая / depositphotos.com

З давніх-давен вважалося, що після 19 грудня починаються сильні морози. Селяни в цей день варили пиво і ставили в церкві свічку, благаючи Чудотворця про всілякі блага і хорошому врожаї в наступному році. Господині пекли пироги, накривали святкові столи і запрошували сусідів в гості, щоб разом шанувати пам'ять Святого Миколая і відзначати свято.

Ви можете підтримати давню традицію, приготувати смачну вечерю, зібратися у вузькому сімейному колі або покликати родичів. Візьміть на себе роль Чудотворця і подаруйте своїй дитині:

  • насолода;
  • довгоочікувану іграшку;
  • одяг;
  • розвиваючу гру;
  • квиток на розважальний захід;
  • книга.

Головне - пам'ятати, що в День Миколи Чудотворця необхідно бути в доброму здоров'ї і гарному настрої, ні в якому разі не лаятися, а тільки радіти і дякувати святого за те, що відбувається у вашому житті.

Молитви на День святого Миколая

Святому Миколаю моляться про здоров'я дітей, допомогу в дорозі та подорожі, благополуччя, допомогу сиротам та бідним, зцілення від хвороб.

О всесвятий Миколай, угодниче препорадний Господній, теплий наш заступник, і скрізь у скорботах швидкий помічник, помізи мені, грішному й похмурому, в теперішньому житті, вмоли Господа Бога, дарувати мені залишення всіх моїх гріхів, я грішить від гріхів моїм, ділом, словом, помислом і всіма моїми почуттями, нехай завжди прославляю Отця, і Сина, і Святого Духа, і твою милостиву предстальність, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Вас также могут заинтересовать новости: