Яке сьогодні свято 10 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 10 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Євлампія і Євлампії, які були братом і сестрою. Також в цей день згадують єпископа Володимира Волинського і волинських святих Феотекна, Вассіана і Феофіла.

За старим стилем церква в свято 10 жовтня вшановувала святого Саватія, який вважається покровителем бджолярів. З цього дня вулики ховали на зимівлю, а продукти бджільництва продавали на ярмарках. Для міцного здоров'я в цей день потрібно з'їсти натщесерце ложку меду і запити колодязною водою.

Наші предки помічали, що в народне свято 10 жовтня ставало набагато холодніше, а темніло раніше. Часто селяни починали топити піч з цієї дати.

Відео дня

Дата здавна вважається дуже вдалою для рукоділля. Українки присвячували це народне свято вишиванню. Оскільки темніти вже починало рано, для освітлення хати використовували палаючу лучину. Для вишивання умільці Київської Русі використовували дерев'яні п'яльця. Існувало повір'я, що якщо незаміжня дівчина почне вишивати весільний український рушник, то скоро вона щасливо вийде заміж.

По селах 10 жовтня проводили осінні ярмарки, де селяни продавали все, що виростили і виготовили за літо. На таких ярмарках купували одяг, сани, дрова, шуби, лопати і сокири. На Саватія було прийнято купувати лошат і дорослих коней - вважалося, що куплена тварина буде міцною і довго проживе.

10 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 10 жовтня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня дуже охайні і акуратні. У них завжди все розплановано. Вони дуже цілеспрямовані і готові піти на все заради досягнення своїх цілей. Прагнуть до саморозвитку і великих кар'єрних досягнень, але все ж головною цінністю в їхньому житті є сім'я.

10 жовтня свято Україна / фото Rebekka D / Pixabay

Що не можна робити 10 жовтня

Не варто на цей день планувати важливі фінансові операції і дорогі покупки. Дата невдала для покупки будинку або транспорту. Підвищується ризик залишитися незадоволеним покупкою або витратити занадто багато грошей. Однак невеликі покупки навпаки порадують.

Не можна спати до обіду в цей день, інакше в майбутньому будете страждати від безсоння.

Злитися, висловлювати невдоволення життям, скаржитися на свої проблеми 10 жовтня - до зростання неприємностей.

Не рекомендується фарбувати і підстригати волосся 10 жовтня.

Не ходіть в ліс 10 жовтня, особливо на самоті, інакше ризикуєте не знайти дорогу назад. Не варто ходити за грибами в цей день.

Брати речі чужої половинки в цей день - до великої сварки.

Прикмети погоди 10 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на ялинах і соснах з'явилося багато шишок, то зима буде морозною і сніжною.
  • Північний вітер подув - до холодної зими, південний - до теплої.
  • Гроза 10 жовтня віщує морозну, але малосніжну зиму.
  • Погода суха і на дорогах немає бруду - похолодання настане нескоро.
  • Якщо випав перший сніг, то через 40 днів почнеться справжня зима.
  • Бджоли заліплюють вхід у вулик - до холодної зими.
  • Кури почали линяти - скоро потеплішає.
  • Клен почав червоніти - до ранньої зими.
  • Кіт залазить на піч або під ковдру - наближається тривале похолодання.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: