Яке сьогодні свято 11 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 11 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять апостола від 70-ти Пилипа Кесарійського, який умів зцілювати хворих і виганяти бісів. Також в цей день вшановують преподобного Феофана Сповідника, мучениць Зінаїди і Філоніли і преподобного Феофана Києво-Печерського.

За старим стилем церква 11 жовтня вшановувала преподобного Харитона Сповідника і преподобних отців Києво-Печерської Лаври з Ближніх печер, а також благословенного князя Чехії В'ячеслава, більш відомого як Вацлав Чеський.

Наші предки помітили, що з Філіппового дня погода стає набагато холоднішою, а темнішає вже рано. Зазвичай до цієї дати вже закінчувалося бабине літо. У народне свято 11 жовтня починали топити піч.

Відео дня

Наші предки в народне свято 11 жовтня їздили на млин, щоб змолоти зібране зерно. З роками пристрої для перемелювання зерна все більше вдосконалювалися. Спочатку з'явилися ручні млини, на яких працювали коні, потім були винайдені водяні і вітряні млини.

В цілому це народне свято здавна вважається небезпечним, оскільки в цей день вдало проходять будь-які ритуали і привороти. Підвищується ризик стати жертвою пристріту через недоброзичливців. Наші предки в цей день намагалися ні з ким не спілкуватися і не наживати собі ворогів, не приймати подарунків від незнайомців, а також не ходити в ліс.

Свято 11 жовтня вважається дуже вдалим для будь-якого рукоділля. Дівчата і жінки в цей день збиралися вдома у найстаршої подруги, і всі разом займалися вишивкою або шиттям. Під час посиденьок обмінювалися плітками і обговорювали хлопців.

11 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 11 жовтня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня є борцями за правду і справедливість. Завжди намагаються чинити чесно і по совісті, і вимагають того ж від близьких. Не зациклюються на проблемах. Зазвичай вони не дуже турбуються про свою зовнішність, зате розвивають свій внутрішній світ. Не люблять бути в центрі уваги.

11 жовтня свято Україна / фото Josep Monter Martinez / Pixabay

Що не можна робити 11 жовтня

Не можна зловживати алкоголем в цей день, а також переїдати, інакше почнуться проблеми зі здоров'ям.

Перераховувати свої заощадження 11 жовтня - до фінансових збитків.

Не можна ходити в ліс в цю дату, особливо на самоті або в незнайоме місце. У лісах в цей день небезпечніше, ніж зазвичай.

Підвищується ризик отримати травму, порізатися або поранитися, тому не можна неакуратно поводитися з гострими предметами і піднімати важкі речі.

Несприятливий день для шлюбу. У пари, яка одружилася 11 жовтня, буде багато сімейних проблем.

Прикмети погоди 11 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Навколо місяця вночі видно кола - до вітряної погоди в найближчі дні і посушливого літа в наступному році.
  • Кури нахохлилися і не хочуть виходити з курника - до похолодання.
  • Якщо птахи летять дуже низько, то зима буде ранньою і морозною.
  • Дерева вкрилися інеєм - до довгої зими.
  • З берези і дуба листя почало опадати - до суворої зими.
  • Якщо різко потепліло в цей день, то в жовтні не буде серйозних морозів.
  • Увечері небо почервоніло - до сильного вітру завтра.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: