Яке сьогодні свято 23 квітня / колаж УНІАН, фото Pixabay

Православна церква України 23 квітня за новим стилем вшановує Георгія Побідоносця, який вважається покровителем козаків і українського війська. За старим стилем у свято сьогодні згадують мученика Терентія і з ним сорока мучеників.

У день Георгія Побідоносця заведено вітати з іменами Георгіїв, а також власників споріднених імен - Юріїв та Єгорів. Цей святий оберігає воїнів, тому в свято 23 квітня можна читати молитви Георгію Побідоносцю про благословення захисників України.

Юріїв день є великим святом, а українці дуже шанували цього святого. Його вважали захисником від хвороб, природних лих, хвороб худоби та укусів диких тварин. Народне свято 23 квітня називали Юрій весняний, на противагу Юрію осінньому 26 листопада. Цього дня виголошували замовляння від пристріту і мору домашньої худоби.

Відео дня

У це народне свято очікували прильоту останніх перелітних птахів - солов'їв та ластівок. Побачити цих птахів сьогодні або почути їхній спів вважається дуже щасливою прикметою. Люди заманювали птахів у сади за допомогою годівничок і шпаківень, щоб пернаті полювали на шкідників.

В українців у це народне свято є звичай обходити засіяні поля і промовляти молитву за врожай. Нерідко на город запрошували священика, щоб він обприскав посіви святою водою. Дівчата в це свято плели вінки з весняних квітів, щоб голова не боліла, і вмивалися росою для краси личка.

Власники худоби 23 квітня всіляко дбали про тварин, смачно годували і розчісували їх, а також виганяли на перший у році випас. У різних регіонах України випас супроводжували молитвами, брали освячені гілки або годували корів святковими пасками. У сьогоднішній день є цікавий звичай - облити пастуха, щоб закликати гарну погоду.

Ще одна традиція в день святого Юрія - влаштувати пікнік на природі, і залишки їжі закопати на полі, щоб був гарний урожай.

23 квітня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Телець. Іменинники цього дня за характером дуже творчі, мають розвинену інтуїцію та бурхливу фантазію. Вони постійно придумують оригінальні та незвичайні ідеї. Легко навчаються нового і мають гнучкий розум. У спілкуванні це привітні та добрі люди, хоча нерідко проявляють упертість.

23 квітня свято Україна / фото Pixabay

Що не можна робити 23 квітня

Не варто нічого в'язати і загалом займатися рукоділлям сьогодні. Вироби навряд вийдуть вдалими.

Під забороною стрижка волосся і нігтів. Також не варто брати в руки ніж, серп, сокиру, ножиці - високий ризик поранень і порізів.

Суворо заборонено в це велике свято сваритися, згадувати старі образи, ображати близьких людей, розповідати чужі секрети.

Не давайте і не беріть гроші в борг, інакше до кінця року пробудете в боргах.

Прикмети погоди 23 квітня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • На березі вже з'явилося велике листя - пора садити картоплю.
  • Якщо ніч із 6 на 7 травня тепла, то зерно рано дозріє цього року.
  • Ранкова роса віщує багатий урожай пшона.
  • Якщо прилетіли ластівки, солов'ї та зозулі, то заморозків більше не буде.
  • Безвітряний день - гарна прикмета для дачників; можна сіяти рослини.
  • З'явилися комарі - до спеки.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: