Яке сьогодні свято 23 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 23 травня за новим стилем вшановує пам'ять єпископа Михайла Синодського. За старим стилем у свято сьогодні згадували Симона Кананіта, сина Йосипа Обручника.

У народне свято 23 травня наші предки займалися посівом огірків, льону, кукурудзи та конопель. Для багатого врожаю в грядки кришили крихти освяченої паски і шкаралупу великодніх яєць. За народними звичаями, насіння обов'язково сіяли мовчки і рано вранці, щоб ніхто із сусідів не побачив, інакше посіви можуть наврочити.

Жінки в це народне свято збирали цілющі трави в полях і лісах, а також лікувальні й ароматні квіти - мати-й-мачуху, ромашку, медунку, волошки, жасмин. Зібрані рослини засушували під сонцем і надалі використовували в народному лікуванні.

Відео дня

Також у свято 23 травня відправляли корів пастися на молоді й ароматні трави. Потім у них збирали молоко, яке за якістю та ароматом перевершувало звичайне. З кінця травня в містах відкривалися молочні ярмарки.

Сьогоднішній день вважається вдалим для зцілення і медичних процедур. Вважається, що в цю дату можливо вилікувати будь-яку хворобу. У вагітних вдало пройдуть пологи.

23 травня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Близнюки. Іменинники цього дня за характером інтелектуально розвинені, далекоглядні, логічно мислячі. Досягати успіху в справах їм часто заважає вроджена нетерплячість і запальність. Вони всебічно розвинені і можуть підтримати розмову на будь-яку тему.

23 травня свято України / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 23 травня

Не варто нікому розповідати про свої плани і задуми, інакше не збудеться.

Не можна залишати в будинку хаос, неприбраний одяг і немитий посуд.

Не рекомендується цього дня робити дорогі покупки і великі фінансові вкладення. Також день невдалий для ремонту і будівельних робіт.

Не пересаджуйте рослини - вони не приживуться на новому місці.

Прикмети погоди 23 травня

Існують такі прикмети про погоду цього дня:

  • Горобина рясно цвіте - до великого врожаю льону та вівса цього року.
  • Якщо ввечері з'явилося дуже багато комарів і мошок, то найближчими днями погода буде вологою.
  • Пішов дощ - влітку огірки вродяться.
  • Якщо березові сережки лопаються, то пора саджати картоплю.
  • Ранковий туман віщує поліпшення погоди.
  • Цілий день не співають птахи - скоро настане негода.

Важливо зазначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: