Яке сьогодні свято 23 жовтня / фото pixabay.com

Православна церква України 23 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять Якова молодшого, сина чоловіка Діви Марії святого Йосипа. Яків народився до того, як Йосип одружився на Діві Марії. Святого Якова називають братом Ісуса по плоті. 23 жовтня за старим стилем церква згадувала мучеників Євлампія і Євлампія, які були братом і сестрою.

Наші предки вважали святого Якова покровителем чоловічої роботи. У Яків день чоловіки оглядали і лагодили вози і сани, перевіряли кінську збрую, міняли паркан, займалися будівництвом будинку і даху. Вважалося, що в свято 23 жовтня вся важка фізична праця пройде вдало.

Селяни в це народне свято ходили на город, де вже весь урожай був зібраний. Землю востаннє в році перекопували і удобрювали гноєм, курячим послідом або компостом. За давніми прикметами, якщо в цю дату подбати про Землю, то в наступному році вона віддячить господаря хорошим урожаєм.

Відео дня

У народне свято 23 жовтня займалися заготівлею дров на зиму. Часто в цей день вже розтоплювали піч. З деревини робили тонкі скіпи, які раніше використовувалися як джерело світла. Для пожежної безпеки лучину ставили у відро з водою.

23 жовтня вважається доброю прикметою погодувати птахів. Таке благе діло обов'язково буде винагороджене.

23 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 23 жовтня людина за знаком Зодіаку буде Терезами або Скорпіоном. За характером іменинники цього дня впевнені в собі і рішучі. Вони завжди досягають своїх цілей, навіть якщо це займає багато років. Для них дуже важлива міцна сім'ї і сімейне щастя. Такі люди люблять тварин і природу.

23 жовтня свято Україна / фото Annika Bitter, Pixabay

Що не можна робити 23 жовтня

У цей день не варто нічого позичати, навіть близьким людям, інакше позичене вам не повернуть. Також не можна самому брати день в борг або в кредит.

Не можна в цей день виступати чиїмось поручителем, особливо у незнайомців і малознайомих людей, інакше в майбутньому будуть проблеми з репутацією.

Нові справи і масштабні проекти починати не варто - вони не будуть вдалими.

Купувати одяг 23 жовтня не варто, інакше він прослужить недовго.

Не можна в цей день неакуратно обходитмся з вогнем і розводити багаття біля будинку. Значно підвищується ризик пожежі. Також не можна залишати сірники і запальнички в доступності дітей.

Прикмети погоди 23 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо випав сніг або град в цю дату, то через 40 днів настануть справжні морози.
  • Листя на вербі почало опадати - до ранньої зими.
  • Північний або східний вітер принесуть похолодання.
  • Якщо пішов дощ, то до кінця жовтня часто дощитиме. Також дощ в цю дату віщує багатий урожай озимих культур.
  • Небо протягом дня чисте - до ясної погоди в найближчі дні.
  • Ранковий туман віщує похолодання.
  • Гроза в цей день обіцяє погіршення погоди і сильні вітри.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: