Яке сьогодні свято 28 серпня / фото pixabay.com

Свято 28 серпня у православних віруючих присвячене кінцю земного життя Діви Марії. Мирна природна смерть в християнстві називається Успінням, тому свято отримало назву Успіння Пресвятої Богородиці. У християнстві цей день вважається скоріше радісним, ніж сумним, адже Богородиця потрапила в Небесне Царство і навічно возз'єдналася там зі своїм сином.

Наші предки в це народне свято обов'язково йшли до церкви і молилися Богородиці. Діва Марія вважається в основному покровителькою жінок, в першу чергу - вагітних і матерів. Їй моляться про сімейне щастя, міцний шлюб, здоров'я дітей, а також про благословення чоловіка-військового. До церкви в цю дату несли хліб, зерно і сезонні продукти для освячення.

Народне свято 28 серпня в українців вважалося остаточним днем завершення сінокосу. На полях до цього свята вже було прибрано. А якщо хтось не встигав прибрати сіно, то йому допомагали всім селом. З нагоди Успіння і кінця жнив в селах влаштовували великий бенкет, на який кожен житель приносив частування і випивку.

Відео дня

На бенкеті молодь видивлялась собі пару, оскільки з Успіння починалася пора весіль. У давні часи говорили, що якщо дівчина з Успіння до Покрови не вийде заміж, то ще цілий рік буде сидіти в дівках.

28 серпня - дуже вдала дата для рукоділля, творчості, виготовлення посуду, килимів та одягу. Всі вироби, зроблені в цю дату, будуть красивими і довго прослужать.

28 серпня - знак зодіаку

Народжені 28 серпня люди за знаком Зодіаку - Діви. Іменинники цього дня за характером спокійні і строгі. Вони дуже раціональні і приземлені, рідко літають в хмарах. Об'єктивні і самокритичні. Частіше схильні до точних наук, а не до творчості. Багато читають і є дуже цікавими співрозмовниками.

Яке свято відзначають 28 серпня / фото Jill Wellington / Pixabay

Що не можна робити 28 серпня

На Успіння Пресвятої Богородиці існує чимало заборон - як церковних, так і народних.

  1. Не можна бажати зла іншим людям, задумавати погані речі, заздрити, мстити.
  2. На Успіння земля - іменинниця, тому її заборонено копати і рихлити, встромляти в неї палиці, розводити багаття і виливати відходи в землю. Неповажне ставлення до грунту приведе до неврожаю і частих хвороб.
  3. Не можна ходити босоніж по землі і траві в цей день, оскільки роса, за повір'ями, є сльозами по Богородиці і її не можна знімати.
  4. У цю дату не варто надягати підбори і будь-яке незручне взуття, а також займатися травмонебезпечним спортом, оскільки травми ніг будуть довго гоїтися.
  5. У таке велике свято краще не займатися важкою фізичною працею, прибиранням, пранням.
  6. Жінкам не можна стригти волосся і ходити в брудному або м'ятому одязі, щоб не накликати на себе біду.

Цей день краще провести в церкві або разом з рідними.

Прикмети погоди 28 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Польові квіти пахнуть сильніше ніж зазвичай - до погіршення погоди.
  • Якщо на деревах з'явилося багато павутини, то зима буде ранньою і холодною. А якщо павутина літає по повітрю, то бабине літо буде спекотним і довгим.
  • Гроза 28 серпня віщує ранню осінь з частими дощами.
  • Мухи стали агресивними і приставучими - до похолодання.
  • Вранці небо похмуре - до вечора погода зіпсується.
  • Якщо на Успіння з'явилася веселка, то осінь буде теплою і затяжною, а зимові заморозки - пізніми.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Нагадаємо, що сьогодні також в 32-ий раз відзначається День Незалежності України.

Вас також можуть зацікавити новини: