Яке сьогодні свято 28 червня / фото pixabay.com

Православна церква 28 червня вшановує пам'ять пророка Амоса, а також святих мучеників Фіта і Модеста. Святий Амос за життя прославився як викривач злодіїв, корупціонерів і брехливих суддів. Тому в День Амоса категорично не можна займатися нечесними справами, інакше покарання не минути.

За давніми прикметами вважалося, що до цього дня починає дозрівати овес. Після свята 28 червня ніякі зернові культури вже не сіяли, інакше вони занадто пізно дозріють і замерзнуть восени.

Наші предки в це народне свято були дуже обережні з випасом худоби. Побоювалися, щоб корови і вівці не їли занадто багато свіжої трави і зерна, інакше їх роздувало. Для захисту здоров'я худоби молилися святому Модесту, який вважався покровителем сільськогосподарських тварин.

Відео дня

В цілому народне свято 28 червня у наших предків вважалося не дуже щасливим днем. У цю дату у людей часто трапляються дрібні неприємності, нещасні випадки і аварії. На цей день краще не планувати важливих і відповідальних справ.

Народжені 28 червня люди дуже працьовиті і активні. Не можуть сидіти без діла. Вони дуже наполегливі, терплячі. Добре обмірковують свої слова, вміють знайти підхід до різних людей. Вони хороші переговорники.

Що не можна робити 28 червня

У цей день не можна нікого обманювати, чинити нечесно, обманювати і хитрувати, інакше будь-яке шахрайство обернеться проти вас.

Не варто починати відповідальні проекти, планувати важливі справи і поїздки сьогодні.

З цього дня не можна сіяти зернові культури.

Не можна в Фітов день заходити далеко в ліс, гори або інші незнайомі місця, особливо поодинці, оскільки високий ризик заблукати або отримати травму.

Прикмети погоди 28 червня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо пішов дощ, то урожай жита буде бідним.
  • Багато хрущів з'явилося - погода скоро різко зміниться. 
  • Якщо небо хмарне, але комахи не ховаються, то дощу не буде.
  • Дятел сильно стукає по дереву - до теплої погоди з вологим повітрям.
  • Якщо вранці трава в росі, то дощу вдень не буде. Сильні роси віщують хороший урожай в цьому році.
  • Вночі яскраво мерехтять зірки - до похолодання.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: