Яке сьогодні свято 30 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 30 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять і єпископа Зиновія Егейського і його сестри Зиновії, священномученика Маркіяна Сіркузького, а також апостолів від 70-ти Марка, Тертія, Артемія і Юста. За старим стилем 30 жовтня церква вшановувала святого пророка Осія.

Наші предки в народне свято 30 жовтня вітали рибалок і мисливців. Дата вважається вдалою для занять, а також для збору грибів в лісі. В цілому наші предки намагалися проводити цей день на свіжому повітрі. На вечерю готували страви з того, що вийшло добути - риби, м'яса і грибів.

У свято 30 жовтня люди вітали синичок, які приблизно в цей період прилітали на зимівлю в Україну. Птахів підгодовували і робили для них годівниці. Якщо Синиця прилетіла у двір або в сад, то це вважалося дуже хорошою прикметою.

Відео дня

Селяни в це народне свято оглядали вози та інший транспорт з колесами, чистили і лагодили його, змащували мастилом. У північних областях вози вже міняли на сани. Люди вірили, що якщо в цей день господар подбає про транспорт, то в наступному році проблем на дорозі ніколи не буде.

30 жовтня здавна вважається вдалою датою для любовних справ, побачень і зізнань, а також для весілля.

30 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 30 жовтня людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. Іменинники цього дня працьовиті і організовані. У них все заздалегідь розплановано і в усьому панує порядок. Вони точно знають, чого хочуть від життя. У народжених 30 жовтня людей є талант до швидкого налагодження роботи будь-якого колективу. Знайомі їх поважають і трохи побоюються.

30 жовтня свято Україна / фото УНІАН

Що не можна робити 30 жовтня

У цей день не можна ображати птахів, лаятися і кричати на них, проганяти, кидатися предметами. Заборонено різати на м'ясо домашню птицю.

Не варто починати нові справи і братися за нові проекти - все нове в цю дату приречене на провал. А якщо є давні справи, то краще їх в цю дату закінчити, інакше вони надовго затягнуться.

Не варто в цей день ділитися радісними новинами, розповідати про досягнення і нові покупки малознайомим і незнайомим людям. Підвищується ймовірність стати жертвою пристріту через заздрісників.

Не варто в цей день байдикувати і лінуватися.

Уникайте сварок і лайки в цей день, не згадуйте старі образи і не кажіть грубості близьким людям. Якщо посваритися 30 жовтня, то відносини зіпсуються надовго.

Не можна викидати залишки їжі - краще віддайте їх домашнім тваринам або птахам.

Прикмети погоди 30 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Коти міцно сплять весь день - до потепління.
  • Сонце заволокло хмарами - до дощу.
  • Вночі яскраво світить місяць і не видно хмар - до похолодання.
  • Якщо навколо Сонця з'явилися кола, то насувається буря.
  • Чути спів птахів 30 жовтня - до пізньої зими.
  • Якщо прилетіло багато синиць, то наближається похолодання.
  • Птахи нахохлилися і мало рухаються - до погіршення погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: