Яке сьогодні свято 4 жовтня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 4 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять єпископа Ієрофея Афінського, князя Володимира Ярославовича та Києво-Печерських ченців Елладія і Онисима. За старим стилем в цей день вшановували пам'ять апостола від 70-ти Кодрата Афінського і священномучеників Іпатія та Андрія.

Свято 4 жовтня в народі вважалося небезпечним і важким. Наші предки говорили, що в цю дату по землі бродять лісовики і злі сили, і від них немає ніякого захисту. Щоб не зіткнутися зі зловісним, люди намагалися не йти далеко від дому, не їхати в поїздки і не випасати домашню худобу.

Наші предки в народне свято 4 жовтня продовжували готуватися до зими: заготовляли дрова, закладали дірки в хліві і в сараї, прибиралися в погребі і готували консервацію. Тривали осінні ярмарки, на яких селяни продавали овочі, фрукти, мед та одяг ручної роботи.

Відео дня

Вдалою дата 4 жовтня вважається для будь-яких робіт на городі. Наші пращури в цей день перекопували порожні грядки і удобрювали на зиму гноєм або попелом.

Це народне свято здавна вважалося вдалим для вагітних і годуючих жінок. Знахарі у них в цей день лікували мастит і зникнення грудного молока. Корисними в цю дату для матерів вважалися яйця і яєчні маски.

4 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 4 жовтня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером розумні і амбітні. Мають лідерські якості, ніколи не здаються перед труднощами. Можу знайти вихід навіть з безнадійної ситуації. Ці люди люблять комфорт і сите життя, для них важливо мати високий і стабільний заробіток.

4 жовтня свято Україна / фото Annika Bitter / Pixabay

Що не можна робити 4 жовтня

За давніми повір'ями в цей день категорично не можна сваритися, згадувати старі образи, лаятися на роботі, грубити іншим людям. Будь-які конфлікти в цей день надовго зіпсують відносини з близькими.

Не можна в цей день ходити в ліс, гори, болотисту місцевість і в будь-які дикі місця, інакше ризикуєте потрапити в небезпечну ситуацію. У цю дату краще не виходити без потреби з дому.

Не варто розмовляти з незнайомцями в цей день, ходити до них в гості і приймати подарунки.

4 жовтня не можна грати весілля і вінчатися.

Позичати речі і гроші в цю дату не варто. Якщо все ж дали в борг, то не варто розраховувати на повернення позиченого.

Прикмети погоди 4 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато свіжих кротових нір з'явилося - до потепління.
  • Якщо вдень холодно, а до ночі потепліло, то скоро погода погіршиться.
  • Листя берези почало жовтіти з верхівки - до ранньої весни, знизу - до пізньої весни.
  • Якщо в лісі мало грибів, то зима почнеться рано і буде сніжною.
  • Кури почали линяти - скоро потеплішає.
  • Північний вітер в цей день віщує морозну зиму.
  • На заході небо червоного кольору - до вітряної погоди.
  • Чим вище мурашники побудували мурахи, тим холодніше буде зима.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: