Яке сьогодні свято 5 жовтня / фото Pixabay

Православна церква України 5 жовтня за новим стилем вшановує пам'ять святої черниці Харитини, яка вважається покровителькою Литви. Також в цей день церква вшановує пресвітера Даміана і Києво-Печерських ченців Єремея і Матвія. За старим стилем церква в цей день шанувала старозавітного пророка Йону і святого Фока Виноградаря.

У свято 5 жовтня дівчата ткали полотна і виготовляли вишиванки. День вважається вкрай вдалим для будь-якого рукоділля, а святу Харитину в давні часи вважали покровителькою прях, швачок і ткалей. У Київській Русі кожна дівчина повинна вміти вишивати. Наречені до свого весілля вишивали рушники, візерунки яких відрізнялися в різних регіонах України.

Часто дівчатка в це народне свято під керівництвом матері вчилися шити перше у своєму житті полотно. Тому дата отримала назву Харитини-перші полотнини.

Відео дня

Також у народне свято 5 жовтня збирали осінні овочі та фрукти (гарбуз, редьку, ріпу, баклажани, айву), а в садах збирали ягоди. Часто на початку вересня зривали і заготовляли на зиму виноград і шипшину. З яблунь зривали пізні яблука - вони вважалися хорошими для тривалого зберігання. З урожаю готували консервацію на зиму.

5 жовтня - знак Зодіаку

Народжена 5 жовтня людина за знаком Зодіаку - Терези. Іменинники цього дня за характером дуже амбітні. У них великі плани на життя. Для них важлива самореалізація, задоволення своїми успіхами. Вони схильні до необачних вчинків - спочатку діють, а потім думають. Але по життю їм в основному щастить. Народжені 5 жовтня люди нетерплячі і квапливі. Не вміють розслаблятися.

5 жовтня свято Україна / фото Dorota Wrońska / Pixabay

Що не можна робити 5 жовтня

Про цей день з давніх часів існує прикмета - не можна їсти рибу 5 жовтня.

Не варто в цей день надягати нові не ношені речі.

Не хваліться своїми досягненнями, достатком, красою, майном 5 жовтня, інакше заздрісники можуть вас наврочити. Заздрити іншим людям теж в цей день не можна, інакше накличете на себе їх проблеми.

Лінуватися і байдикувати 5 жовтня - до невдач у всіх справах. Також в цей день дорослим не варто спати вдень.

Прикмети погоди 5 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо з берези ще не опало листя, то зима в цьому році буде пізньою.
  • На сосні мало шишок - до теплої зими.
  • По повітрю літає багато павутини - до потепління і пізньої зими.
  • Перелітні птахи великими зграями відлітають на південь - до швидких заморозків.
  • Якщо дим від багаття стелиться над землею, то скоро піде дощ.
  • Домашня худоба поводиться неспокійно - до негоди.
  • Галки кружляють в небі по колу - до морозів.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: