Яке сьогодні свято 6 жовтня / фото Rebekka D / Pixabay

Православна церква України 6 жовтня за новим стилем вшановує одного з дванадцяти найближчих учнів Христа апостола Фому. Його також називають Фома Невіруючий, оскільки він не повірив у воскресіння Ісуса після смерті, поки особисто не побачив учителя живим. За старим стилем церква в цей день згадувала священномученицю Іраїду Олександрійську і відзначала Зачаття Іоанна Предтечі.

У Київській Русі апостола Фому шанували за ощадливість і запасливість. У це народне свято підводили підсумки господарського року і дивилися, наскільки заповнені комори, льохи і чулани. Закінчували підготовку до зими - купували дрова, закладали дірки, замазували вікна, міняли набивку в матрацах. Люди вірили, що Фома благословить тих, хто добре підготувався до морозів.

У давні часи вважалося, що в свято 6 жовтня починається справжня погодна осінь. Ночі вже стають помітно довшими, погода холоднішає, а дерева все більше жовтіють. Часто з цієї дати починали вперше топити піч.

Відео дня

Господині в народне свято 6 жовтня готували страви з сезонних овочів - ріпи, редьки, гарбуза, картоплі, капусти. Особливо популярними в жовтні в українців були деруни і голубці. На зиму заготовляли квашену капусту в дубових бочках. При квашенні додавали ягоди брусниці.

6 жовтня - знак Зодіаку

Народжені 6 жовтня люди за знаком Зодіаку - Терези. За характером іменинники цього дня веселі і доброзичливі. Завжди готові допомогти близьким, заради допомоги жертвують своїми інтересами. Оточуючим вони здаються занадто легковажними. Але насправді вони вміють бути серйозними. У них своєрідне почуття гумору, яке може ображати деяких людей.

6 жовтня свято Україна / фото PublicDomainPictures / Pixabay

Що не можна робити 6 жовтня

У Фомін день слід вести себе скромно, бережливо і обережно. Не можна шуміти на вулиці, вихвалятися своїм достатком і досягненнями, вести себе зухвало, грубити іншим людям, нерозумно витрачати гроші. В іншому випадку можна накликати на себе гнів Божий.

6 жовтня потрібно бути ощадливим, але не жадібним. Не можна відмовляти тим, хто потребує допомоги. Інакше ви і самі часто будете в нужді.

Лінуватися, байдикувати, довго спати і перекладати свої обов'язки на інших людей 6 жовтня - погана прикмета.

У цю дату не варто скаржитися на своє життя і перераховувати свої біди, інакше вони примножаться. Також сьогодні в цілому не рекомендується думати про негатив.

Прикмети погоди 6 жовтня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Журавлі вже відлетіли - бабине літо закінчилося. Скоро похолодає.
  • Якщо горіхів і ягід вродило багато, а грибів навпаки мало, то зима буде холодною.
  • Ворони надули пір'я і мало рухаються - до дощу.
  • Якщо дикі гуси відлітають у теплі краї, то зима цього року буде ранньою.
  • Якщо день видався туманним, то наступний рік буде врожайним.
  • Бур'яни виросли високими - до суворої зими.
  • Велика кількість жолудів на дубі віщує хороший урожай зерна в наступному році.
  • Кури почали линяти - скоро потеплішає.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: