День вихователя 2020 - дата свята / фото ua.depositphotos.com

День вихователя менш відоме свято в Україні, ніж, наприклад, День учителя. До того ж відзначати його почали порівняно недавно.

Коли День вихователя у 2020 році

Читайте такожІменини у жовтні: як назвати дитину, дні ангела чоловіків та жінок цього місяця

Професійне свято вихователів в Україні має фіксовану дату. Так, у 2020 році, як і щороку, День вихователя і всіх дошкільних працівників відзначають 27 вересня. Таким чином, цього року свято припадає на неділю, однак додаткового дня для відпочинку воно не подарує, бо офіційний вихідний не передбачено.

Відео дня

Дата заснована в 2011 році. Підґрунтям стала постанова Кабінету Міністрів України від 13.04.2011 № 629 "Про затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року" та резолюція І Всеукраїнського з’їзду працівників дошкільної освіти.

День вихователя: традиції

Оскільки свято з’явилося порівняно недавно, усталених традицій відзначання поки що немає. Так, з нагоди Дня працівників дошкільних освітніх установ проводяться урочисті заходи, під час яких вихователів та інших працівників дитсадків вітають з їхнім святом.

Самі ж вихователі цього дня можуть відвідати цікаві конференції чи семінари, покращуючи свою майстерність.

День вихователя - традиції свята / фото УНІАН

Загалом зі святом прийнято вітати не лише вихователів, а й інших людей, які працюють у дитячих садках. Серед них, зокрема, няні і помічники вихователів, викладачі музики, танців або іноземної мови, завідувачі, які здійснюють управління закладами, охоронці, кухарі – тобто всі, хто так чи інакше гарантує безпеку й комфортне перебування малюків у дитячому садку.

Коли та як виник перший дитсадок

Читайте такожПравославні свята у вересні: церковний календар на перший місяць осені

Дитячий садок як виховний заклад з’явився у XIX столітті в Шотландії. Відбулося це у 1802 році в селищі Нью-Ланарк – соціаліст-утопіст Р. Оуен організував так звана "школу для малюків".

Сама назва "дитячий садок" прийшла з Німеччини і була придумана в 1837 році педагогом Фрідріхом Вільгельмом Августом Фребелем. Назва була обрана з міркувань того, що діти – квіти життя, які потребують вмілого і ретельного догляду й вирощувати їх повинні садівниці. Він же створив заклад для ігор та занять дітей молодшого віку в місті Бад-Бланкенбургу, який проіснував близько двох років.