Крашанки на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Зовсім небагато часу залишилося до Великодня, або Світлого Христового Воскресіння, яке цього року святкується 2 травня.

Читайте такожМеню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї стравОднією із церковних традицій є фарбування яєць – тобто створення крашанок (галунок). Наразі нескладно красиво їх оформити, адже в магазинах продається велика кількість різноманітних барвників та матеріалів для декорування.

Однак найпопулярнішим і найпростішим способом усе ще залишається фарбування яєць за допомогою природніх настоїв, зокрема, цибулиння, буряка, куркуми чи чаю "Каркаде".

Відео дня

Що важливо знати перед фарбуванням яєць

Перед варінням яйця слід якийсь час потримати за кімнатної температури. Зробити це потрібно, щоб шкаралупа не лопнула через різкий перепад температури.

Також для того, аби шкаралупа залишилася цілою, варити яйця варто з додаванням солі.

Як зробити крашанки на Великдень / фото ua.depositphotos.com

Щоб крашанки були красивого і рівномірного кольору, яйця потрібно промити та знежирити. Промити можна за допомогою мила, а знежирити – протерши спиртом.

Пофарбовані яйця потрібно обсушити й натерти рослинною олією, після чого ретельно відполірувати їх сухою бавовняною ганчіркою. Завдяки цьому крашанки вийдуть яскравими й ніби відполірованими.

Фарбування яєць у цибулинні

Рудуваті, червоні, темно-коричневі, бордові – таких кольорів яйця виходять завдяки цибулинню. Відтінок залежить від насиченості відвару та часу варіння.

Лушпиння цибулі треба промити, помістити в каструлю й залити холодною водою. Покласти на вогонь і довести до кипіння. Варити на повільному вогні 30-40 хвилин.

Вимкнувши вогонь, каструлю потрібно накрити кришкою та залишити лушпиння настоюватися приблизно на 1 годину. Потім цибульний відвар треба процідити й посолити. Помістити у нього яйця і варити 7-10 хвилин.

Крашанки з візерунками

Красиві малюнки на крашанках можна зробити, використовуючи різні рослини, підручні матеріали або мереживну тканину.

Чудово для цього, зокрема, підійдуть гілочки і листочки, наприклад, кропу або петрушки. Тоді крашанки будуть коричневими, а в тих місцях, де були прикріплені листки, залишаться яскраво-жовті відбитки.

Крашанки на Великдень - як пофарбувати яйця / фото ua.depositphotos.com

Зокрема, треба взяти заздалегідь підготовлені яйця і нанести на них листя, квіти або мереживо. Зафіксувавши листочок (квітку, мереживо тощо) на яйці, потрібно акуратно помістити його в капрон або марлю. Капрон при цьому повинен бути щільно зафіксований гумкою або ниткою, щоб листочок не з’їхав.

Покласти яйця в ємність із розведеним харчовим барвником або у відвар із цибулевого лушпиння й варити стільки, щоб отримати бажану інтенсивність кольору. Потім дістати їх, остудити в холодній воді. Зняти капрон і обмити водою.

Мармурове фарбування в цибулинні

Лушпиння цибулі потрібно нарізати якомога дрібніше різними геометричними фігурками. Нарізати таким же чином звичайний папір. Змішати лушпиння і папір, помістивши все в одну чашу.

Читайте такожВеликдень 2021: коли та як правильно відзначати, що не можна робити у святоЯйця змочити водою, обваляти в суміші нарізаного лушпиння і паперу. Помістити їх у підготовлену марлю або капрон. Краї тканини щільно зав'язати або закріпити нитками: чим щільніше – тим чіткішим вийде малюнок.

Помістити в каструлю невикористане лушпиння, залити його водою і всипати 1-2 столові ложки солі. Покласти туди заготовки й довести до кипіння на середньому вогні. Потім зменшити вогонь і варити 35-40 хвилин.

Дістати крашанки з каструлі та помістити під проточну холодну воду. Зняти з яєць капрон, просушити і змастити марлею, змоченою в олії.

Вас також може зацікавити: