Яке свято 2 травня / фото braetschit, Pixabay

Християни відзначають церковне свято 2 травня на честь Іоанна Ветхопещерника, ченця з Віфлеєму, а також на честь мученика Івана Воїна.

Наші предки 2 травня проводили обряд з одягом - виносили на сонце недавно вишиті сорочки і нові полотна. Тканину полоскали в джерельній воді і розвішували сохнути на позеленілих кущах. Вірили, що цей ритуал наповнить одяг весняною силою і речі довше прослужать. Разом з одягом дівчата розвішували вишиті для майбутнього весілля рушники.

День 2 травня вважається дуже вдалим для збору цілющих трав. Рослини збирають в лісі або на лузі, а потім засушують на сонці. У цю дату можна зібрати польовий хвощ, подорожник, черемху, мати-й-мачуху, медунку, триколірну фіалку і плаун.

Відео дня

Також 2 травня - дуже вдалий день для торгівлі, заробітку і будь-яких грошових справ. У давні часи на початку травня нерідко влаштовували ярмарки і розпродажі, а також продавали ранні овочі та зелень. Вдалий день і для будь-яких подорожей і відряджень.

Святому Івану Воїну моляться про встановлення справедливості і покарання для кривдників, а також про захист від крадіжок і удачі на суді. Якщо в будинку щось вкрали, то у ікони просили допомоги у встановленні особи злодія.

За давніми повір'ями, сон в ніч з 1 на 2 травня показує неприємну правду. Якщо вас збентежили ваші вчинки уві сні, то варто подумати над своєю поведінкою.

Що не можна робити 2 травня

Не можна носити брудний, порваний, чужий одяг в цей день, інакше не уникнути нещасть і проблем зі здоров'ям. Те ж саме стосується взуття. Також 2 травня не варто приміряти чужий одяг, щоб не перейняти на себе чужі проблеми.

Не можна відмовляти в допомозі або в милостині 2 травня, інакше і самі в майбутньому опинитеся в нужді.

Ходити в сауну або в лазню 2 травня - до проблем зі здоров'ям.

Прикмети погоди 2 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • На березі повністю розпустилося листя - вже пора садити картоплю.
  • Якщо день безхмарний і безвітряний, то влітку буде погожа погода і багатий урожай.
  • Хмари швидко рухаються - до сухого травня.
  • Дикі качки купаються у водоймі - до дощового літа.
  • Якщо качки облаштовують гнізда недалеко від берега, то літо буде посушливим.
  • Побачити їжака вдень - до вологої і дощової погоди.
  • Якщо день набагато тепліше попередніх, то кінець весни буде прохолодним.
  • Дощ 2 травня віщує сонячний і жаркий червень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: