Яке народне свято 21 січня / фото Pixabay

Православна церква України 21 січня за новим стилем вшановує пам'ять двох святих на ім'я Максим - преподобного Максима Сповідника та Максима Грека, а також мучеників Анастасія та Неофіта. За старим стилем у цю дату згадували святого Омеляна.

У давні часи цей день зазвичай був дуже неспокійним, з сильними хуртовинами і буранами. Тому 21 січня намагалися без необхідності не виходити з дому і не випускати на вулицю дітей. День присвячували рукоділлю і готуванню. У наші дні через глобальне потепління зими стали набагато тепліше.

Якщо ж погода була спокійна, то 21 січня ходили в гості до кумів. Куму і кумі приносили частування, а також дарували рушник і мило, якими купали хрещеника. На стіл ставили холодець, узвар і суп з ліверу.

Відео дня

Православна церква України 21 січня за новим стилем вшановує пам'ять двох святих на ім'я Максим - преподобного Максима Сповідника та Максима Грека, а також мучеників Анастасія та Неофіта. За старим стилем у цю дату згадували святого Омеляна.

Це народне свято в давнину було дуже неспокійним через снігову та холодну пору. У другій половині січня погода ставала дуже непередбачуваною. Дні вважалися небезпечними для мандрівок. Люди боялися застрягти в дорозі, тож залишалися вдома та займалися рукоділлям чи готуванням.

Покровитель цього дня Максим Сповідник вважається помічником вчених, студентів та всіх, хто хоче навчитися чогось нового. Тому це народне свято можна присвятити навчанню чи молитві про успіх у наукових справах.

У народне свято 21 січня варто згадати добрим словом людей, які вам колись допомагали, і поставити свічку в церкві за їхнє здоров'я. Бажано також подякувати таким людям особисто. Наші пращури у цю дату і самі намагалися зробити добрий вчинок, наприклад, пригостити жебрака. За народними віруваннями, зроблене 21 січня добро повернеться людині у потрійному розмірі.

Якщо погода 21 січня спокійна, то можна сходити в гості до кумів із частуваннями та подарунками. Кума та куму за традицією годували пирігами та м'ясними стравами, а вони приносили хрещеникові рушник та мило для купання.

Свято 21 січня підходить для сімейних справ. Якщо провести цю дату разом із рідними, то у родині все буде добре цього року.

Що не можна робити 21 січня

День вважається не дуже вдалим для творчості, працевлаштування та творчих проектів.

У цей день не варто йти в ліс, в гори і на річку, оскільки природа в цей день небезпечна і непередбачувана.

Посваритися 21 січня – до невдачі у сімейному житті.

Не варто цієї дати нікому мстити і ображати інших, інакше з вами теж жорстоко обійдуться в майбутньому.

Невдалий день для поїздок та подорожей.

21 січня не можна бути байдужим до чужої біди, глузувати з чужих проблем, відмовляти у допомозі.

Прикмети погоди 21 січня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Південний вітер в цей день віщує часті літні грози.
  • Якщо сніг йде цілий день, то і інші дні січня будуть сніговими.
  • Якщо в цей день вдарили морози, то потеплішає нескоро.
  • Вікна запітніли в будинку - до відлиги.
  • Якщо птахи не спускаються на землю, то погода скоро зіпсується.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: