Яке свято 3 травня / фото Sirpa P, Pixabay

Християни відзначають церковне свято 3 травня на честь Константинопольського святого преподобного Феодора Трихіна. Цей святий відомий тим, що відмовився від спадщини багатих батьків і добровільно усамітнився в пустелі. Вважається, що святий Феодор благословляє людей, які живуть в скромності.

З 3 травня починає цвісти обліпиха, а земля на городі прогрівається достатньо для посіву овочів. З цього дня наші предки починали сіяти на городі квасолю, гарбуз, огірки, кабачки, редис. З давніх-давен день вважається вдалим для будь-яких справ на городі і в саду.

У день Федора в давні часи ходили на цвинтар, прибирали могили рідних і залишали для них частування, щоб покійним було що з'їсти "на тому світі". Такі уявлення залишалися в українців навіть після хрещення Київської Русі, адже язичницькі традиції не були забуті.

Відео дня

Народжені 3 травня люди відрізняються винахідливістю і сильною діловою жилкою. Вони можуть досягти успіху в бізнесі і торгівлі. Також у них добре розвинена уява і є аналітичні здібності, але вони мають слабке здоров'я.

Що не можна робити 3 травня

Великим гріхом 3 травня вважається гріх гордині. У цей день не можна хвалитися своїми успіхами і матеріальним достатком, виставляти своє багатство напоказ.

Наші предки не ловили рибу 3 травня, і взагалі утримувалися від рибної ловлі протягом місяця. У травні у риби починається нерест, і рибалка може порушити цей процес.

Прикмети погоди 3 травня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато молодих шишок на ялинці - до хорошого врожаю пшениці в цьому році.
  • Що першим почне зростати - трава або жито, та культура дасть кращий урожай.
  • Дощовий і холодний день 3 травня віщує поганий урожай меду у вуликах.
  • Гроза без дощу в цей день обіцяє відмінний урожай цього літа.
  • Якщо в цю дату погода мокра, то влітку буде багато бур'янів на городі.
  • Веселка 3 травня обіцяє непостійну погоду в травні.
  • Спекотний і сонячний день - до великого врожаю полуниці.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: