Яке сьогодні свято 5 березня / фото Małgorzata Kwaśnik, Pixabay

Православна церква України 5 березня за новим стилем вшановує пам'ять мучеників Конона Ісаврійського та Конона Огородника, а також мучениці Іраїди. За старим стилем у свято сьогодні згадують преподобного Лева, єпископа італійського міста Катана.

Наші предки це народне свято присвячували вирощуванню овочів у відритому ґрунті та для розсади. Святому Конону молилися про багатий урожай та захист рослин від хвороб. Якщо у цей день сніг танув, то починали орати город і удобрювати його гноєм. А якщо погода була зовсім зимова, то орали суто символічно, щоб задобрити Конана Градаря.

У народне свято 5 березня існує незвичайна прикмета - не можна дивитися на нічне небо, щоб випадково не побачити зірку, що падає. Предки вважали, що падаюча зірка цього дня обіцяє швидку смерть когось із близьких.

Відео дня

За старим стилем у свято 5 березня згадували Лева Катанського, відомого своїм лікарським талантом. День його пам'яті вважається вкрай щасливим для відвідування лікаря та проведення будь-яких медичних процедур. У медиків сьогодні вдало проходять усі операції, а у вагітних - пологи.

У день святого Лева жінки пекли пісочне печиво на коров'ячому маслі. Чоловіки розпалювали велике багаття на подвір'ї, і спалювали старі, зламані та непотрібні речі. Вірили, що такий обряд "оновлення" принесе щастя до будинку, а багаття прискорить настання весни.

5 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером мрійливі, емоційні, закохані. Завжди мають багато ідей, але вирізняються нерішучістю. Їм важко розпочати діяти. Народжені 5 березня люди мають гострий розум та гарну інтуїцію. Самокритичні та вміють вчитися на своїх помилках.

5 березня свято Україна / фото pixabay.com

Що не можна робити 5 березня

Не можна дивитися на падаючі зірки сьогодні.

У цей день не можна стригти волосся.

Небажано хворіти, інакше будете довго одужувати.

Не варто починати нові справи і давати обіцянки в цей день.

Прикмети погоди 5 березня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Мокрий сніг весь день йде - до відлиги і повноводдя.
  • Кури багато води п'ють - до потепління.
  • Якщо на дахах є бурульки, то цей рік буде врожайним.
  • Ворони високо в небі ширяють - до снігопаду, риються в землі-до потепління.
  • Якщо виросла нова трава, то весна вже настала.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: