Яке свято 9 листопада / фото Pixabay

Християни відзначають церковне свято 9 листопада на честь ченця Києво-Печерського монастиря Нестора Літописця. Він був автором багатьох оповідань і літописів. У давні часи, коли зими були ранніми, до цього дня відкривали санний шлях. У день Нестора чоловіки пересідали з воза в сани.

10 листопада відзначається день пам'яті святої Параски, а напередодні його було прийнято виконувати всі обіцянки, повертати борги і завершувати справи. Наші предки вірили, що якщо до 10 листопада закінчити з потоковими справами, то свята Параска нагородить людину.

За старих часів 9 листопада жінки присвячували весь день ткацтву пелени. Це була виснажлива і довга робота. Вважалося, що виткана вручну пелена має цілющу силу і її можна постелити в ліжко хворої людини. Щоб цілюща сила не пропала, в процесі ткання потрібно зберігати повне мовчання.

Відео дня

9 листопада в цілому вважається вдалою датою для лікування і будь-яких медичних операцій. Наші предки виконували в цей день особливий ритуал, якщо хтось вдома захворів. Для цього давали собі обіцянку, і виконували її протягом дня. Але якщо обіцянку не виконати, то можна накликати на себе біду.

Що не можна робити 9 листопада

  1. Співакам, художникам, письменникам та іншим творчим людям сьогодні не можна приймати квіти в подарунок, інакше натхнення їх покине.
  2. Не можна давати обіцянки, які ви не зможете виконати.
  3. Невдалий день для весілля і вінчання.

Прикмети погоди 9 листопада

  • Гуси активно купаються у воді - до швидкого потепління.
  • Якщо до 9 листопада вже випав перший сніг, то весна буде ранньою і з великою кількістю зелені.
  • Ранковий туман обіцяє відлигу.
  • Якщо на деревах лежить іній, то скоро почнуться сильні заморозки.

Вас також можуть зацікавити новини: