Новоліття 2021 / фото УНІАН (Янош Немеш)

Новий Рік завжди був особливим святом у слов'ян, і користувався величезною народною любов'ю. У наші часи цю дату відзначають двічі на рік – 1 січня і 13 січня в Старий Новий Рік. Однак восени ми маємо ще один привід зустріти Новий Рік. 14 вересня (1 вересня за старим стилем) відзначається Новоліття – Новий Рік часів Київської Русі.

Що таке Новоліття і чому воно відзначається сьогодні

У X столітті з християнством в Русь прийшло нове літочислення з поділом на індикти – церковні роки. З часів прийняття християнства до указу Петра I Новий рік на Русі відзначали 1 вересня – цей день вважався початком індикту або Новоліттям. Дата була обрана невипадково, адже восени закінчувалися польові роботи і збір врожаю. 

Відраховувати рік з 1 вересня продовжували приблизно до 1700-их років. Відомим указом Петра I свято було перенесено на 1 січня. Поступово Новоліття перестали відзначати, але свято не було безслідно забуте. Зі зміною календарів 1 вересня за старим стилем стало випадати на сучасне 14 вересня.

Відео дня

Новоліття – традиції святкування

Читайте такожЦерковне свято 14 вересня-які події відзначаємо сьогодніЦерковний Новий рік 1 вересня був великим святом. Відзначали його піснями, танцями, багатими частуваннями. На святковий стіл ставили медовуху і запрошували всіх рідних. Новий рік вважався не світським, а церковним святом, тому в цю дату обов'язково відвідували богослужіння.

Новоліття можна відзначити і в наш час. Найкраще влаштувати пікнік на природі. В кінці свята запалюють велике багаття – символ змін в новому році. Найсміливіші люди загадують бажання і стрибають через вогонь 16 разів.

За народними прикметами, в Новоліття не можна підмітати підлогу і викидати залишки їжі. Не можна скаржитися через дрібниці, інакше прийде справжня біда.

Привітання з церковним Новим роком

Вітаю з Новоліттям. Нехай свято подарує світлі надії, великі цілі, благі діяння, щирі почуття, велике щастя, взаємну любов, доброту душі, милосердя і великодушність, міцне здоров'я і неймовірні сили на новий почалася рік.

***

З Новоліттям вас! Відсьогодні звітує новий рік, значить всі біди старого залишаються в минулому і більше не означають нічого поганого, а просто є спогадами про прожиті дні. Нехай же майбутнє приносить нам всім одну тільки радість.

***

З Новоліттям, друзі! З початком нового життєвого циклу! Наші предки-слов'яни орієнтувалися на польові роботи, тому Новий рік наступав тоді, коли прибраний весь урожай. Попереду – весілля, святкові гуляння, оглядини, довгі зимові вечори за рукоділлям. Нехай новий рік радує родючістю, свята будуть веселими, а шлюби – міцними.

Вам також може бути цікаво: