Песах 2021 традиції / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні євреї та юдеї по всьому світу відзначають важливе свято - Песах. Це свято щорічно відзначається вісім днів на честь про звільнення євреїв з рабства в Стародавньому Єгипті. Дата свята розраховується за єврейським місячно-сонячним календарем і відрізняється щороку. У 2021 році Песах відзначається з заходу сонця 27 березня по настання ночі 4 квітня.

Історія свята Песах

Слово "Песах" походить від єврейського "пасах", що в перекладі означає "пройшов повз", "минув". Свято присвячене подіям, які описані в Старому Завіті. Довгий час євреї були рабами у єгиптян. Бог вимагав відпустити богообраний народ, але фараон відмовився це зробити.

За це Господь обрушив на країну десять страшних катастроф, останньою з яких була смерть всіх єгипетських немовлят. При цьому Бог минув будинки євреїв. Після того, що сталося фараон звільнив народ з рабства. Песах некоректно називають єврейським Великоднем. Однак між ними є спільна деталь. Вважається, що в день 14 нісана, коли святкується Песах, сталася Таємна вечеря.

Відео дня
Песах традиції свята / фото bipbap.ru

Традиції святкування Песаха

В Ізраїлі Песах відзначається тиждень, а євреї інших країн святкують його 8 днів. Перший і останній день вважаються найголовнішими.

У перший вечір сім'я збирається за святковою вечерею седером, під час якого читають молитви і благословення. На стіл подають прісний хліб мацу, гірку зелень, фаршировану рибу, варені яйця і сухофрукти. Під час вечері випивають чотири келихи вина, за кількістю обіцянок Бога євреям.

Після седера слідують п'ять "святкових буднів", а в останній день в синагогах проходить церемонія "поділу морських вод" в пам'ять про те, як під час виходу з Єгипту перед євреями розступилося Червоне море. У цей день проводяться богослужіння і читання Тори. Протягом усього тижня Песаха заборонено їсти борошняні страви, приготовані шляхом бродіння або закваски.

Привітання з Песахом в картинках і віршах

З Песахом картинки / фото bipbap.ru

Вас в праздник Песах поздравляю,

Желаю счастья и добра,

Свободы, радости и силы,

Здоровья, мира и тепла.

Пусть праздник светлый вас закружит

На всю неделю, все семь дней,

Пусть станет жизнь чуть-чуть красивей,

Гуманней, благостней, добрей.

В праздник Песах вам желаю

Счастья, радости, удачи.

Вера пусть поможет в жизни

Сложные решать задачи.

Пусть свобода в вашем сердце

За мечтой всегда ведет,

Процветание, вдохновение

Пусть вам Песах принесет.

В праздник Песах я тебя поздравляю,

Пусть же Всевышний поможет тебе,

Чтоб было счастья, здоровья без края

В яркой и светлой твоей, друг, судьбе.

Чтобы здоровы все близкие были,

Радость несли каждый день и часок,

Чтобы тебя все родные любили,

Ты б им ответить взаимностью мог!

Песах листівки / фото bipbap.ru

Песах настал! Весны цветенье,

Сегодня вспоминаем мы Исход.

Желаю, чтоб оставили сомненья,

Пускай в душе любовь цветет.

Пускай мечты сбываются скорее,

Не оставляет пусть добро.

Здоровье будет пусть бодрее,

По жизни пусть все будет хорошо.

Пусть Песах войдёт в ваш дом,

Чтобы рос достаток в нём,

Стол ломился от еды,

И никто не знал беды!

Счастье он с собой захватит,

На семью с избытком хватит,

И улыбок миллион

Принесёт Песах в ваш дом!

Я вітаю вас в цей світле і сонячне свято. Нехай на ваших столах, за якими зберуться ваші друзі, буде достаток. Благість і здоров'я нехай панують у ваших будинках. Успіхів вам, у всіх прагненнях і починаннях. Нехай неприємності і біди обходять стороною вас і ваших дітей. Радість нехай в це свято царює в ваших душах і серцях.

***

У славне добре свято Песах від душі бажаю щастя і свободи, гармонії і любові, достатку і миру, натхнення і краси. Нехай весна буде щедрою на удачу. Нехай в житті буде все, про що мрієш. Нехай всі печалі залишаться позаду. Нехай тільки радість і благодать стукає в твій будинок.

Вам також може бути цікаво: