Коли Песах 2023 / фото ua.depositphotos.com

Щорічно в середині весни іудеї відзначають єврейське свято Песах. Його часто порівнюють з християнським Великоднем, хоча між цими святами є чимало істотних відмінностей. У Песах євреї відзначають звільнення своїх предків з єгипетського рабства. Відзначають це свято і в Україні серед єврейських сімей.

Коли Песах у 2023 році

Дата Песаха щороку відрізняється, оскільки визначається за місячним календарем. Починається Песах на 14-й день весняного місяця нісан. В Ізраїлі святкування Песаха триває тиждень, а за його межами - 8 днів.

14 нісана в 2023 році випадає на 6 квітня. При цьому доба в єврейському календарі починається з вечора попереднього дня. Тому Песах починається ввечері 5 квітня.

Відео дня

Закінчується Песах 12 квітня в Ізраїлі і 13 квітня в інших країнах.

Що відзначають в Песах - історія свята

Песах присвячений звільненню єврейського народу з полону єгиптян. Євреї довго були в полоні у єгиптян. Одного разу пророк Мойсей за велінням Бога просив у фараона звільнити євреїв з рабства. Але фараон завжди відмовляв.

За відмову Господь обрушив на Єгипет десять кар. Кожна кара була страшнішою за попередню, а останньою була смерть всіх первістків в Єгипті крім єврейських. Після цього фараон здався і наказав євреям покинути Єгипет. Так євреї отримали фізичну і духовну свободу.

Як святкують Песах

Песах є найголовнішим і найулюбленішим святом іудеїв. Святкування триває цілий тиждень. Крім веселощів іудеї не забувають регулярно молитися і читати Тору.

У перший і другий день Песаха юдеї проводять Седер - ритуальну вечерю. Вечеряють в Седер всією сім'єю і обов'язково після настання темряви. Список того, що можна готувати на Песах, обмежений. На Седер обов'язково готують мацу (спеціальний хліб), м'ясо на кістці, гіркі трави, варені яйця і фрукти. Дорослі п'ють вино, діти - виноградний сік.

З третього по шостий день Песаха євреї відзначають напівсвяткові дні і виходять на роботу. А сьомий і восьмий день (в Ізраїлі тільки сьомий) знову вважаються святковими. Завершують свято великодньою молитвою, а також вживанням маци і вина.

Що не можна робити в Песах

У Песах юдеям заборонено тримати вдома і їсти продукти, які отримують в результаті бродіння або виготовляють на заквасці і дріжджах. Це хліб, макарони, булочки, печиво, пиво і т.п. Єдиним дозволеним борошняним продуктом в тиждень Песаха є маца.

На час Песаха іудеї не користуються звичайним посудом, оскільки він вбирає в себе заборонені продукти протягом року. На час свята купують спеціальний великодній посуд, або очищають домашній посуд у рабина.

Також не можна користуватися речовинами, які містять продукти бродіння, наприклад, борошняним клейстером.

У перший і в останній день Песаха не можна працювати.

Вас також можуть зацікавити новини: