Свято Холі 2023 / фото REUTERS

Щорічно на початку березня в Індії відзначають фестиваль фарб і веселощів Холі - одне з найяскравіших свят у світі. Це свято стало популярним і в інших країнах світу, зокрема, в Україні. Холі відзначається на наступний день після першого повного місяця в березні. У 2023 році це 8 березня.

Що означає свято Холі

Холі - це свято весни, відродження життя і вигнання зла, який відзначають в індуїстських країнах, перш за все - в Індії. Холі описується в стародавніх санскритських текстах. Триває він три дні після першого весняного повного місяця.

У цей день індуїсти згадують давню легенду про святого на ім'я Прахлада. Його переслідував і намагався вбити один нижчий демон. Одного разу демон посадив Прахладу в багаття разом зі своєю сестрою демонессою Холікою, яка не горіла у вогні. Прахлада став молитися Вишні і не згорів, а Холіка навпаки згоріла. З тих пір на свято Холі розпалюють багаття як символ перемоги добра над злом.

Відео дня

Як відзначають свято Холі

Холі починають відзначати опівночі з гігантського багаття. У багатті спалюють опудало демонеси Холіки. З багаття збирають золу - вважається, що вона приносить удачу. Вдень на Холі ходять в гості і п'ють спеціальний напій бханга.

Протягом трьох днів Холі індійці співають народні пісні і веселяться, посипають перехожих кольоровим порошком і обливають водою. Забруднитися в фарбі в цей день може абсолютно кожен незалежно від статі і віку.

Ось так індійці відзначали Холі в 2021 році.

Як зазначають Холі в Україні

Яскравий фестиваль фарб отримав всесвітню популярність, і відзначається також в Україні на неофіційному рівні. Свято полюбилося своїми веселими традиціями і позитивним посилом. У цей фестиваль можна облити водою і обсипати фарбою інших учасників, а також пограти в пейнтбол. Українці відзначають фестиваль фарб Холі не в березні, а влітку, коли всі ходять у футболках.

Вас також можуть зацікавити новини: