Яке сьогодні свято 8 березня / фото Eckehard Jagdmann, Pixabay

Православна церква України 8 березня за новим стилем вшановує пам'ять єпископа Феофілакта Нікомідійського та священномученика Феодорита. За старим стилем церква 8 березня згадує священномученика Полікарпа. У світі та в Україні сьогодні відзначається Міжнародний жіночий день.

Якщо весна була ранньою, то до цієї дати починали зацвітати перші гілки верби. За народними прикметами, квітучі гілки верби приносять у дім щастя та достаток, відганяють сварки та проблеми. Якщо у цей день хвору людину злегка вдарити вербою по хворому місцю, то вона швидко одужає. А людям, які страждають від головного болю, потрібно покласти гілку під подушку на ніч. Щоб у будинку була згода, підлогу потрібно підмістити вербовим віником.

Наші пращури у цей день починали готуватися до посівного сезону - обробляли сад, садили молоді дерева, висаджували розсаду овочів. У теплі роки до 8 березня танув сніг і з'являлася молода трава, а селяни вперше виганяли худобу пастися на полі.

Відео дня

Дівчата в Київській Русі в народне свято 8 березня збиралися на посиденьки і пліткували про наречених. Вони намагалися знайти собі пару і вийти заміж протягом березня, інакше побоювалися, що потім через городні клопоти хлопцям до самої зими не буде до одруження.

Хорошою прикметою в цей день вважається провести прибирання в будинку і підмістити всю підлогу від пилу. Такий ритуал принесе до родини щастя та поповнення.

8 березня - знак Зодіаку

Народжена сьогодні людина за знаком Зодіаку - Риби. Іменинники цього дня за характером творчі та мрійливі, мають гарну фантазію та нестандартне мислення. У колективі часто є "білою вороною". Мають мало друзів, але дуже дорожать ними. У побуті їм не вистачає організованості, акуратності та терплячості.

8 березня свято Україна / фото Anja Schröder с сайта Pixabay

Що не можна робити 8 березня

У цей день не можна нічого позичати, інакше проведете рік в боргах. 

Також 8 березня не можна розповідати нікому про хороший сон, інакше він точно не збудеться. А ось про кошмар можна розповісти, щоб він не втілився.

Не можна рубати дерева сьогодні.

Категорично заборонено руйнувати пташині гнізда.

Невдалий день для посіву овочів та розсади. Посаджені на свято 8 березня рослини не дадуть гарного врожаю.

Прикмети погоди 8 березня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Побачити павука сьогодні - до ранньої весни.
  • Якщо лід не зійшов з водойм, то рибалка навесні буде погана.
  • Птахи в'ють гнізда з південного боку будівель і дерев - до холодної весни.
  • Туманний день 8 березня віщує сире і дощове літо.
  • Якщо горобці в'ють гнізда, то морозів більше не буде.
  • Сорока ховається в дупло або під дах - до похолодання.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: