Преполовіння П'ятидесятниці / depositphotos.com

Через 25 днів після Великодня православна церква відзначає свято Преполовіння П'ятидесятниці. УНІАН розповідає, чому ми це святкуємо, що можна і не можна робити в цей день.

Раніше ми публикували православний календарь на травень 2023 з усіма важливими церковними святами. 

Преполовіння П'ятидесятниці - історія свята і його традиції

"Преполовіння" означає означає половина, а Преполовіння П'ятидесятниці - половина від 50 днів між Великоднем і Трійцею (П'ятидесятницею). У 2023 році свято випадає на 10 травня. Преполовіння святкують 8 днів - до середи наступного тижня.

Відео дня

У цей день у церкві нагадують, що наближається день сходження Святого Духа. У Євангеліє від Іоанна описується випадок, коли юнак Ісус разом з матір'ю прийшли в Єрусалимський храм і там хлопчик почав проповідь, чим здивував присутніх. Євангеліє від Луки розповідає трохи іншу історію: ніби Ісус приїхав до Єрусалиму разом з батьками і загубився. Знайшли хлопчика в оточенні вчителів, які захоплювалися його розумом.

Традиційно в Свято Преполовіння П'ятидесятниці в храмах проходять служби і йдуть хресним ходом до річки, озера, колодязя, щоб освятити воду - просять Господа "про напоєння всіх спраглих порятунку водами благочестя". В народі освяченою водою прийнято окроплювати поля і худобу, а також поливати один одного і молитися про багатий урожай.

Преполовіння П'ятидесятниці - що не можна робити

У свято Преполовіння П'ятидесятниці не можна:

  • ображати кого-небудь - як людей, так і тварин;
  • лихословити, сваритися, робити погані вчинки;
  • шити, в'язати і займатися іншим рукоділлям.

У цей день потрібно помолитися і допомогти нужденним - будь-який добрий вчинок повернеться подвійним благом. 

Вас також можуть зацікавити новини: