Якопо Тінторетто "Різдво Іоанна Хрестителя" / theartnewspaper.ru

Іоанна Хрестителя називають "Предтеча" через те, що найважливішою частиною його служіння була проповідь про швидке пришестя Месії - Ісуса Христа.

Хто такий Іоанн Предтеча:

Святого Іоанна називають Хрестителем, Предтечею і великим пророком. Це один з найбільш шанованих святих у християнстві, який зіграв важливу роль у євангельських подіях. З ім'ям Іоанна Предтечі в церковному календарі пов'язано багато дат. Одна з них – 7 липня: це свято в честь Третього обрітення глави Іоанна Предтечі.

Згідно з церковним вченням, Іоанна Предтечу обезголовили. Його голову нібито викрали благочестиві люди. І як склалася історія цієї реліквії згодом, достеменно не відомо.

Історія свята:

Православне віровчення розповідає про три обретіння глави Іоанна Хрестителя. Вони відбулися в IV, V і IX століттях. На честь кожного встановили окреме святкування.

7 липня - свято в честь третього обретіння. За переказами, деякий час святиня перебувала в Константинополі, однак пізніше (ймовірно під час заворушень V століття) вона була втрачена. Її знову знайшли лише в X столітті.

В день Різдва Іоанна Предтечі працювати не можна / Вікіпедія

Різдво Іоанна Предтечі: що не можна робити

В день Різдва Іоанна Предтечі працювати не можна. В тому плані, що на першому місці повинні бути справи духовні: потрібно сходити в церкву, помолитися, задуматися про душу і своє духовне вдосконаленні. Робота не повинна відволікати від таких занять. Головне – не грішити в цей день і думати про Бога.

Також в Різдво Іоанна Предтечі не можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти, однак риба і трохи червоного вина в цей день дозволяються; не можна веселитися: маються на увазі гучні застілля і т. п.; сваритися і скандалити; злитися; віддавати що-небудь з дому, причому в будь-якій формі – продавати або просто позичати – мовляв, після цього грошей водитися в будинку не буде; також не можна підбирати з землі/підлоги гроші (ні монети, ні банкноти) – див. пункт вище; бити домашніх тварин: перестануть добро в хату приносити.

Особлива заборона дня: на Різдво Іоанна Предтечі не можна користуватися ножем – особливо при нарізуванні круглих овочів і фруктів (капусти, яблук тощо). За народним повір'ями, так можна взяти на себе гріхи вбивць Іоанна Хрестителя. З цієї ж причини багато хто також уникає у цей день продуктів червоного кольору.

Різдво Іоанна Предтечі: прикмети

По погоді цього дня визначали, яким буде врожай:

дощ – до багатого врожаю;

зоряне небо вночі – до урожаю грибів.

Спів цвіркуна у Різдво Іоанна Предтечі обіцяє хороші вісті. А от побачити змію – до неприємностей і розчарувань.