
Сирна паска - популярна в Україні та Росії страва з сиру у формі усіченої піраміди, що символізує Гроб Господній. Часто її виготовляють у спеціальному посуді - пасочниці. Рецепт сирної паски нескладний, але для вдалої страви рекомендується використовувати сир найкращої якості. За смаком в ласощі додають шоколад, родзинки, цукати. Якщо ваші гості і рідні не люблять традиційні паски з тіста, легкий сирний десерт буде відмінним вибором на Великдень.
Сирна паска в духовці
- Сир - 400 г.
- Курячі яйця - 8 шт.
- Вершкове масло - 70 г.
- Цукор - 100 г.
- Ванілін - 2 г.
- Ізюм - 100 г.
Духовку включити розігріватися до 180 градусів. Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника. Сир розтерти через сито, додати цукор і ванілін. Вершкове масло розтопити на водяній бані і додати в сирну масу. Яйця окремо збити блендером і вмішати в масу. Останнім додати в тісто родзинки або цукати. Перекласти у форми для запікання і поставити в духовку. Запікати 40 хвилин при 180 градусах.

Сирна паска з цукатами без випічки
- Сир - 1 кг.
- Масло вершкове - 200 г.
- Цукор - 150 г.
- Яйця - 3 шт.
- Ванілін - 2 г.
- Вершки - 400 мл.
- Цукати - 1 ст.
Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника, щоб воно розм'якшилося. Сир подрібнити міксером. У невеликій каструлі збити яйця з цукром, додати вершки і ванілін. Поставити на невеликий вогонь і довести до кипіння. Варити 5 хвилин після закипання і зняти з вогню.
Сир перемішати з розм'якшеним маслом, потім додати вершкову масу з яйцями і знову перемішати. Додати цукати, перемішати. Пасочницю вистелити марлею в 3 шари, залишити довгі краї. Залити тісто в форми і загорнути краї марлі. Поставити зверху на кожну паску вантаж і залишити в холодильнику на 12 годин. Після цього паску можна діставати.

Шоколадна сирна паска
- Сир - 1 кг
- Жовтки - 2 шт.
- Вершкове масло - 200 г.
- Цукор - 200-250 г.
- Сметана - 150 г.
- Шоколад - 50 г.
- Ізюм - 50 г.
- Ванілін - 2 г.
Сир перетерти через сито. Розм'якшене вершкове масло розтерти з цукром до однорідності, змішати з сиром. До маси додати ванілін, яєчні жовтки і дрібку солі. Потроху додавати сметану, ретельно вимішуючи тісто. Ізюм залити окропом на 10 хвилин і перемішати з сиром. Шоколад швидко натерти на тертці і відразу перемішати з тістом. Форму для паски вистелити марлею і викласти тісто. Закрити всі краї і поставити зверху вантаж. Залишити в холодильнику на 2 дні.
Читайте також інші рецепти: