Церковне свято 2 липня 2022 / depositphotos.com

Святий Зосима жив у Фракії і перебував на військовій службі. Почувши, що християн переслідують, кинув армію і присвятив себе молитві. Імператор дізнався, що воїн зрадив його, залишивши службу і приєднавшись до віруючих. На суді Зосима відмовився принести жертву язичницьким богам. За це його довго мучили, а потім поклали на розпечене мідне ложе. Зосима ліг на нього, створивши знамення хреста, але залишився неушкоджений. 

По дорозі з міста імператор наказав взути Зосиму в залізні сандалі, з вбитими в підошву цвяхами, і повів за собою. Потім мученика ув'язнили в темницю і морили голодом. Весь цей час Ангели допомагали йому, даючи сили, хліб і воду. В кінці, після того, як Зосима знову відмовився від язичницьких богів, йому відрубали голову. У свідомості наших пращурів він був не відокремленим від Соловецького Чудотворця Зосими, який разом з чудотворцем Саватієм шанується як покровитель бджільництва. 

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 2 липня - Зосима Пчільник.

Відео дня

Православне свято 2 липня - день пам'яті Юди, брата Господнього

Іуда був одним з братів Ісуса Христа, які не визнавали його божественну істоту. Одного разу їх батько - Йосип Обручник - ділив між синами землю і захотів видати Ісусу частину землі, хоча він був народжений преприродно від Діви Марії. Брати чинили опір цьому, і тільки Іаків погодився поділити свою частку з Сином Божим, за це був названий братом Господнім. Пізніше і Іуда повірив у Спасителя, як в Месію, і за щирість свою був обраний одним з 12 учнів.

Пам'ятаючи свій гріх, Іуда не вважав себе гідним імені брата Господнього і в посланнях іменував себе братом Іакова. Після вознесіння Ісуса Христа Іуда відправився з проповіддю Євангелія по світу. Писав грецькою мовою послання, в яких детально описував суть вчення Христа. 

Був страчений близько 80-го року у Вірменії, де його розіп'яли на хресті і пронизали стрілами.

Прикмети 2 липня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН

Липневе свято Зосима і Сава Бджільники - це час, коли бджоли збирають пилок з рослин. Пасічники намагаються їх не турбувати. Наші предки в цей день спостерігали за природою:

  • бджола полетіла на хліб або фруктові дерева - буде урожай;
  • намалюйте на аркуші паперу бджолу, капніть трохи меду, згорніть і сховайте малюнок в гаманець - будуть водитися гроші;
  • бджоли на стінках вуликів сидять - до спеки, стають злішими, частіше жалять - до посухи;
  • веселка ввечері - до гарної погоди.

Сон з 1 на 2 липня - віщий, виповниться протягом 10 днів.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними прикметами, цієї дати не можна вбивати бджіл, інакше може розвинутися цукровий діабет. Досвідчені пасічники сьогодні не читають бджіл – бояться, що після такої дії їхня кількість зменшиться. Давати і продавати мед 2 липня теж не можна - самі потребуватимете продовольства. Те саме стосується й грошей.

Що можна робити 2 липня

Православні віруючі сьогодні можуть помолитися святим Зосимі та Саві за благополуччя в сім'ї, матеріальний достаток та міцне здоров'я. За старих часів люди читали змови над вуликами, щоб урожай меду був багатим. Також сьогодні можна розпочинати будь-які справи - вони матимуть успіх. Якщо у вас є борги, то 2 липня - вдала дата, щоб їх роздати.

Вас також можуть зацікавити новини: