Церковне свято 5 липня 2022 / depositphotos.com

Єпископ жив у IV столітті і був славний, як затятий захисник православ'я. За це він був женив і переслідував сам імператор Констанцій. Одного разу правитель дізнався, що єпископ зберігає у себе якийсь акт, підписаний на соборі, і наказав віддати його. Євсевій Самосатський відповів, що не буде цього, а скоріше йому відрубають руки. Імператор був настільки здивований стійкістю священика, що не заподіяв йому шкоди.

Після Констанція на престол зійшов Юліан Відступник і для християн настали ще більш важкі часи. Євсевій Самосатський переодягнувся у військову форму і пройшов по країнах, звертаючи людей в християнство. Він також навчав священиків, щоб вони служили в порожніх церквах. Трохи пізніше всіх єпископів за наказом Юліана Відступника заточили в темницю, Євсевія в тому числі. 

Імператор Юліан незабаром помер і правителем став благочестивий Іовіан, тоді священиків випустили на волю, а гоніння припинилися. Близько 380 року Євсевій прибув до аріанського міста Доліхіни, щоб поставити в ньому православного єпископа Марина. Жінка-аріанка скинула з даху черепицю, яка пробила голову святителю. Перед смертю Євсевій просив не карати злочинницю і пробачив їй всі гріхи.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 5 липня - Євсєєв день.

Прикмети 5 липня

Народні прикмети сьогодні / фото Kanenori, Pixabay
  • йде дощ або місяць на небі мерехтить - до хорошого врожаю хліба;
  • стоїть спека - зима буде суворою;
  • кури купаються в пилу - до дощу;
  • багато комарів і роси ввечері - до тепла на наступний день;
  • потрібно бути обережними на дорозі - є ризик аварій.

Народженим в цей день доля несе багато випробувань.

Що можна робити 5 липня

Сьогодні вдалий день знайти собі половинку. Звертайте увагу на тих, хто на вас схожий - подібне притягує подібне. Також сьогодні можна працювати на городі, а за старих часів люди в цю дату парилися в лазні, щоб очистити душу і тіло.

Чого не можна сьогодні робити

Згідно з народними повір'ями, у цю дату не можна розпочинати нових справ - нічого із задуманого не увінчається успіхом. Обговорювати інших людей теж не рекомендується, інакше все, що ви сказали, обернеться проти вас. Православна церква забороняє сваритися та сперечатися, інакше конфлікт затягнеться надовго.

Вас також можуть зацікавити новини: