Торжество Православ'я 2021 / фото speisk.cerkov.ru

Щорічно в першу неділю Великого посту відзначається Торжество Православ'я. Це свято присвячене відновленню традиції шанування ікон у 842 році після тривалого періоду іконоборства. 

Історія свята

Традиція створення християнських священних зображень сходить до перших часів існування Церкви. Зі встановленням християнства траплялися періоди іконоборства, коли християнам заборонялося поклонятися святим образам. У 787 на Вселенському Соборі був прийнятий догмат про іконошанування, проте противники ікон не відмовилися від своїх переконань.

У 842 році цар Михайло і його мати імператриця Феодора в першу неділю Великого посту влаштували великий хресний хід, зібравши багато православних християн. У храмі вони провели урочисту літургію. З того часу у всіх церквах Константинополя були встановлені ікони. Щорічно в першу неділю Великого посту відзначається Торжество Православ'я в пам'ять про великий хресний хід Феодори.

Відео дня

Традиції святкування Торжества Православ'я

У багатьох містах України в цей день проходять традиційні хресні ходи і молитовні стояння, які славлять події 842-го року. Цього року вони пройдуть з урахуванням епідеміологічної ситуації. У церквах проводяться богослужіння, яке може відвідати будь-який християнин.

У 11 столітті склався особливий чин Торжества православ'я, який проводиться і понині. У тексті чину проголошується торжество церкви над усіма існуючими єресями. Також згадують особи, які згрішили проти Церкви і були від неї відлучені. Чин відбувається щорічно перед іконами Христа і Божої Матері.

У цей день не можна лихословити, ображатися, пліткувати. Рекомендується утриматися від подружнього обов'язку і не робити великих покупок.

Вам також може бути цікаво: