Троїцька батьківська субота 19 червня / фото ua.depositphotos.com

Щорічно в день перед Трійцею християни зустрічають вселенську поминальну суботу, яка називається Троїцькою. У цей день читають молитви за всіх померлих коли-небудь християн. Особливо важливо вшанувати зниклих безвісти, загиблих у катастрофах і на війні, на чужині. Адже ці люди не були гідно поховані.

Нагадуємо, що Трійця відзначається рівно через 50 днів після Великодня і завжди святкується в неділю. Субота перед святом присвячена поминальному дню. У 2021 році Вселенська батьківська субота випадає на 19 червня.

Традиції Троїцької вселенської батьківської суботи

Сьогодні в церкві проводиться особлива літургія на честь всіх померлих християн. Люди, які втратили близьких, в цей день можуть помолитися за упокій душі рідної людини. Для цього парафіянин пише ім'я покійного на листку і передає священнику. Тоді батюшка помолиться за душу загиблого. Сьогодні заведено давати милостиню і допомагати нужденним.

Відео дня

Читайте такожДень медика 2021: дата та цікаві факти про професію, найліпші привітання до святаУ цей день можна прочитати молитву до Трійці і попросити вічного життя для спочилих. Часто в цей день сім'я їде на кладовище і відвідує покійних рідних, наводить порядок на могилах, висаджує квіти. Це не засуджується церквою, але влаштовувати поминальний обід і тим паче пити алкоголь на кладовищі не варто. Краще накрити на стіл вдома.

Що заборонено в батьківську суботу / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити в поминальний день

  • Ні в якому разі сьогодні не можна лаятися, лихословити, ображати один одного. Цей день покликаний згуртувати рідних.
  • Не варто сьогодні займатися справами по дому, шити і вишивати, проводити прибирання.
  • Не можна ображати загиблого.
  • У поминальну суботу не схвалюються веселощі, пишні застілля і вживання алкоголю. Також небажано грати весілля сьогодні.

Вам також може бути цікаво: