Преображення Господнє 2022 / depositphotos.com

19 серпня віруючі відзначають Преображення Господнє – одне з дванадцяти найважливіших свят у році. До цієї події приурочене народне свято Яблучний Спас. Торжество приурочене до дати, коли Ісус з'явився перед усіма людьми в своєму божественному сяйві, знаючи про майбутні події.

УНІАН розповість, в чому суть свята Преображення Господнього і як потрібно його відзначати. 

Якого числа свято Преображення Господнього - дата і історія

Преображення Господнє або Яблучний Спас - це дві назви однієї і тієї ж події. Перша - за церковним календарем, друга - за народним. Дане торжество відноситься до дванадесятих свят (дванадцяти найважливіших подій в житті Христа і Богородиці) і щорічно відзначається 19 серпня.

Відео дня

Деякі історики стверджують, що відбулася сама подія в лютому або березні - незадовго до Хресної Смерті Спасителя. Відзначають її в серпні, тому що християнство спробувало органічно замінити язичницькі свята замість їх повного винищення. В кінці серпня слов'яни відзначали свято врожаю, яке перетворилося на Яблучний Спас або Преображення Господнє.

Що потрібно робити на Преображення Господнє - традиції

У цю дату у всіх церквах і храмах дзвенять дзвони, а священики проводять служби. Парафіяни ставлять свічки за здравіє, моляться святим про благополуччя в справах і освячують яблука. Через те, що церковне свято тісно переплетене з народним, традиції святкування також сплелися воєдино.

Напередодні свята служиться всеношна, а вранці читаються канони преподобних Косми Маюмського та Іоанна Дамаскіна. Незважаючи на те, що свято випадає на Успенський піст, дозволено зробити послаблення і з'їсти трохи риби, а також випити вина. Згідно з народною традицією, в цю дату потрібно їсти плоди нового врожаю. Важливо було першими спробувати освячені яблука, а вже потім пекти з них пироги і пригощати знайомих.

Що не можна робити 19 серпня

Православна церква стверджує, що в цю дату категорично заборонено:

  • сваритися і пліткувати;
  • ображатися і заздрити;
  • перебувати в зневірі і засмучуватися через дрібниці;
  • фізично важко працювати.

Дівчатам не рекомендується займатися рукоділлям, шити і в'язати, а також затівати генеральне прибирання. У народі існує повір'я, що їсти фрукти, особливо - яблука, не можна до того, як ви освятите їх в церкві.

Вас також можуть зацікавити новини: