Вознесіння 2021 - традиції та прикмети / фото big5.bg

Вознесіння Господнє – одне із найбільших свят церковного року у християн східного обряду. Цього дня згадується, як Ісус вознісся на небо з Єлеонської гори, завершивши свою земну місію.

Коли Вознесіння у 2021 році

Свято Вознесіння Господнього є перехідним, тобто щороку відзначається у різні дні. Залежить воно від дати Великодня й завжди припадає на 40-й день після Світлого Христового Воскресіння.

Великдень у 2021 році святкувався 2 травня, тому Вознесіння Господнє у православних християн буде 10 червня.

Відео дня

Вознесіння Господнє: сенс та значення свята

Читайте такожРелігійні свята у червні 2021: православний календар на місяцьВознесіння Христа на небо – одна з головних подій Священної історії. Згідно із нею, після свого воскресіння Ісус з’являвся учням і наставляв їх, розповідаючи про основні принципи поширення християнської віри та готуючи до зішестя на них Святого Духа.

На 40-й день він зібрав апостолів в Єрусалимі на горі Елеон. Благословивши учнів, Ісус Христос вознісся на небо. Свято встановлене на честь цієї події, а також на знак обіцянки про друге пришестя Христа.

Суть свята Вознесіння полягає у тому, що земний шлях Ісуса завершився, проте він не помер у людському розумінні, а вознісся в Царство небесне.

Що можна та заборонено робити на Вознесіння

Як і в будь-яке велике церковне свято, у Вознесіння Господнє вірянам варто сходити на урочисту службу до церкви та помолитися.

Деякі ж паломники навіть відвідують гору Елеон, аби поклонитися каменю, звідки вознісся Ісус Христос.

Що можна та не можна робити у Вознесіння Господнє / фото ua.depositphotos.com

Цей день не є пісним, тому на святковому столі може бути все, що забажається. Крім того, у давнину до свята випікали пироги з начинкою із зеленої цибулі, верх яких оздоблювався перекладинами у вигляді драбинки, що символізувало шлях на небо.

У свято Вознесіння не можна відмовляти у допомозі нужденним.

Не варто також цього дня смітити, лаятися, сваритися, ображати когось, плюватися, щоб не образити сина Божого.

Прикмети на Вознесіння

Читайте такожДень батька 2021: якого числа відзначають, історія та особливості святаСуха погода на Вознесіння означає, що дощу не буде шість тижнів; якщо ж на Вознесіння піде дощ – то він йтиме ще шість тижнів.

Хороша погода цього дня – до гарного врожаю.

Дощовий день у свято Вознесіння віщував хвороби і неврожай. Прикмета особливо актуальна для домашньої худоби.

Вранці на Вознесіння Господнє збирають росу, оскільки в народі вірять, що вона має велику цілющу силу.

Вас також може зацікавити: