Церковне свято 11 жовтня / depositphotos.com

Харитон жив у місті Іконії під час правління імператора Авреліана. Коли він влаштував гоніння на християн, Харитона представили на суд. Там його запитали, чому він не поклоняється ідолам, він пояснив свою позицію і сповідував християнство. За це його довго мучили, а потім кинули в темницю.

Новий цар, який зійшов на трон після Авреліана, боявся ущемляти православних, тому відпустив всіх мучеників на свободу. Харитон відправився в Єрусалим, щоб поклонитися гробу Господньому, але по дорозі був схоплений розбійниками і мало не помер. Але пізніше розбійники отруїлися і загинули, а він залишився жити в їх печері і подвизався на відлюдницький подвиг.

Поступово до нього почали приходити люди, так Харитон заснував першу і найбільш знамениту обитель в Палестині - Фаранську лавру. У пошуках безмовності Харитон відправився в пустелю, але християни знайшли його і там, тоді утворилася друга лавра - Єрихонська. Таким же чином заснували і третю лавру - Сухийську. Харитон створив багато чудес і мирно помер в 350 році.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначають народне свято 11 жовтня - Харитонов день.

Православне свято 11 жовтня - день пам'яті мученика Марка

Марк був пастирем в Антіохії Пісидійській за часів царювання Діоклетіана. Одного разу солдати воєначальника Магна помітили, що дикі звірі не чіпають Марка, а схиляються до його ніг. Тоді Магн послав воїнів простежити за Марком. Воїни пішли за ним і, звертаючись до його промов, увірували в Христа. За таку зухвалість правитель убив і Марка, і воїнів.

Згідно з повір'ям, голови мучеників принесли в храм Артеміди і, як тільки останки опинилися всередині, всі ідоли впали і розбилися. Бачачи таке диво, деякі люди визнали силу Господа і теж були умертвлені.

Прикмети 11 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • трава зеленіша , ніж зазвичай - зима буде суворою;
  • поблизу каркають ворони - до біди;
  • листя падають виворотом вгору - до хорошого врожаю в наступному році;
  • верба покрилася інеєм - до довгої зими.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з повір'ями, 11 жовтня ні в якому разі не можна їсти ягоди. Вважається, що за три дні до Покрови диявол плює на ягідні кущі. Тобто, якщо ви її потім з'їсте, може захворіти живіт.

Наші предки в цей день не виходили на вулицю - боялися, що нечиста сила, яка активізується 11 жовтня, заманить їх до себе. Дівчатам не можна займатися домашніми справами.

Що можна робити 11 жовтня

Слов'яни в давнину називали цей день "Осінній Нікола" і влаштовували вечірки. Часто 11 жовтня молоді люди сваталися, а потім грали весілля. Люди вірили, що, якщо сьогодні вийти на сході сонця на гору і прочитати "Отче наш", то можна зміцнити здоров'я.

Вас также могут заинтересовать новости: