Церковне свято 14 червня 2022 / depositphotos.com

Юстин філософ жив у II столітті, походив зі знатної грецької родини. Батьки дали йому гарну освіту і дозволяли подорожувати заради розширення кругозору. Юстин поставив собі за мету розібратися в істинному значенні і суті християнства і стати ближче до Бога, тому що язичницька релігія не задовольняла його духовних потреб.

Святий довго шукав собі вчителя і одного разу зустрів старого, який порадив йому читати священні книги. З того моменту Юстин присвятив себе апостольським і пророчим вченням, а потім прийняв хрещення. Новоспечений християнин подорожував по Римської імперії, проповідуючи Слово Боже, захищав православних від язичників і іудеїв. За такі діяння його схопили і обезголовили.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 14 червня - Устин-Брусничні губи.

Православне свято 14 червня - день пам'яті Агапіта Печерського

Агапіт Печерський був відомим святим, який трудився в Києво-Печерській лаврі в XI ст. Його називали безсрібником за те, що він безкоштовно лікував хворих, приходив до нужденних і готував різні зілля з трав, які швидко виліковували людей.

У той же час відомий став і інший лікар - якийсь вірменин. Коли Агапіт помирав, той прийшов до хворого і сказав, що святий помре через три дні. Агапіт заперечив - Господь повідомив його, що станеться це через три місяці. Так і вийшло, а після смерті вірменин, побачивши диво, прийняв чернечий постриг і православну віру.

Прикмети 14 червня

Народні прикмети сьогодні / depositphotos.com
  • схід ясний і чистий - буде хороший урожай жита;
  • вранці йде дощ - до багатого врожаю льону;
  • жаби виповзають на берег - перед дощем;
  • вітряно і сиро - негода затягнеться надовго.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату категорично заборонено будувати паркани і працювати на городі з будівлями - можна накликати на себе пожежу. Також не можна робити амулети і захисні обереги - цей день несприятливий для подібних ритуалів, зроблена річ швидше зашкодить, ніж принесе щастя. Православна церква не підтримує 14 червня сварки між близькими - святі можуть розгніватися і розвести людей в житті назавжди.

Що можна робити 14 червня

Християни в цю дату моляться святому Юстину Філософу про благополуччя в родині, про міцне здоров'я, про вірність подружжя. Люди, у яких є знання в галузі народної медицини, можуть збирати трави, робити з них настоянки та мазі. У народі існує прикмета, що 14 червня потрібно хоча б недовго попрацювати в саду або з рослинами - такий ритуал допоможе залучити благополуччя в будинок.

Вас також можуть зацікавити новини: