Церковне свято 15 Жовтня / depositphotos.com

Кипріян був язичником і займався чарами. Жив в Антіохії. У цьому ж місті жила дівчина на ім'я Юстина, яка вірила в Христа, подвизалася в пості і молитві. Один з багатих женихів Антіохії хотів одружитися з нею, але вона відмовляла, говорила, що у неї вже є наречений - Христос.

Тоді юнак пішов до Кіпріана, щоб той за допомогою чарівництва схилив Юстину до заміжжя. Але нічого не виходило, як би не старався Кипріан - так була сильна віра дівчини в Христа. 

Відео дня

Кипріян зрозумів, що Господь могутніше, ніж язичницькі ідоли, відрікся від них, хрестився, а пізніше став єпископом. Юстина поступила в монастир і була зведена в ігумені. Язичники донесли на Кипріяна і Юстину, після довгих мук їх вбили мечем.

Православне свято 15 жовтня - день пам'яті блаженного Андрія

Святий жив у X столітті в Константинополі. Ще з молодих років він захопився священними писаннями і став ходити в храм Божий. Кілька разів Господь являвся до Андрія і закликав його до подвигу юродства.

Після цього святий почав ходити вулицями в образі схибленого, терпів знущання і глузування людей. Ночував на вулиці, замерзав, але стійко виносив всі тяготи і позбавлення.

Милостиню, яку йому подавали, Андрій роздавав жебракам, голодував по кілька днів. За такі подвиги Господь удостоїв святого дару прозорливості. Андрій побачив Пресвяту Богородицю і помер у 66 років.

Прикмети 15 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • сильний дощ і вітер - зима буде холодною;
  • іній 15 жовтня - найближчими днями буде суха погода;
  • сніг пішов сьогодні - чекайте морозну, але сонячну зиму.

Що сьогодні не можна робити

Християнська церква 15 жовтня категорично забороняє сваритися, пліткувати і ображатися. Також не можна звертатися до нечистих сил заради задоволення своїх потреб. Крім того, сьогодні не можна вживати алкоголь.

Що можна робити 15 жовтня

З цього дня у слов'ян починався період весіль і вінчань. Згідно з повір'ями, найбільше сьогодні постраждають ті, хто багато п'є і віддається гріхам, тому найкраще сьогодні влаштувати гуляння і зустрітися з близькими, але без спиртного. Також можна помолитися святим про благополуччя в родині.

Вас также могут заинтересовать новости: