Церковне свято 17 червня / depositphotos.com

Митрофан жив і здрастував за часів Костянтина Великого, коли були розпочаті гоніння на християн. Батько Митрофана був християнином, тому в період гонінь виїхав до Візантії, Митрофан поїхав з ним. Там був поставлений єпископом, потім патріархом. Помер в 325 році, мощі його були визнані нетлінними.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 17 червня - Митрофан - Червоні сарафани.

Відео дня

Православне свято 17 червня 2022 - день пам'яті преподобного Мефодія

Святий Мефодій відомий, як учень Сергія Радонезького. Коли він зміцнів у своїх духовних подвигах, то просив дозволу відправитися в самостійну подорож у пошуках пустельного життя. Незабаром знайшов собі відокремлене місце і побудував там келію. До нього стали приходити шукачі подвижницького життя, тоді Мефодій побудував святу обитель і навчив братію основам і канонам духовного життя.

Прикмети 17 червня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • дощ сьогодні - така погода буде кілька днів;
  • комарі кружляють стовпами - потеплішає;
  • жаби виповзають на дороги - скоро піде дощ;
  • дме північний вітер - до негоди.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату не можна дивитися в дзеркало - притягнете невдачі. Також не рекомендується дивитися в своє відображення у воді - втратите любов. Садівникам і городникам не можна удобрювати землю нічим, крім гною - погано будуть рости.

Що можна робити 17 червня

Друга назва свята "Митрофан Гнойовик" з'явилася тому, що потрібно удобрювати землю і доглядати за садом. "Червоні сарафани" день називався через те, що за старих часів дівчата одягали свої найкращі сукні і ходили в гості, пригощаючи сусідів ласощами. Цей звичай допомагав залучити женихів. У цей день існує прикмета з ким будете ділити хліб - з тим і залишитеся друзями надовго.

Вас також можуть зацікавити новини: