Церковне свято 18 червня / depositphotos.com

Священномученик Дорофій жив в епоху правління царя Діоклетіана, Костянтина Великого і Юліана Відступника. За часів Діоклетіана він переховувався від гонителів християн, при Костянтині Великому повернувся в рідне місто, керував паствою і багатьох язичників звернув до Христа. Коли царем став Юліан Відступник, Дорофей помер від важких мук і прийняв вінець за Христа.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 18 червня - Дорофєєв день.

Православне свято 18 червня 2022 - день пам'яті блаженного Костянтина

Відео дня

Відомо, що блаженний Костянтин був митрополитом київським за князя Юрія Долгорукого. Після смерті правителя князі почали сперечатися про те, хто ж далі буде займати пост митрополита. Бачачи ці незгоди, Костянтин поїхав до Чернігова, де незабаром захворів і помер.

Згідно з переказами, перед смертю він дав чернігівському єпископу грамоту і попросив виконати те, що в ній написано - віддати його тіло на поживу псам замість поховання. Ніхто не знав, як вчинити, тому залишили тіло без поховання - в Чернігові стояла чудова погода, а в Києві вирували грози і дощі. Тоді тіло покійного Костянтина поховали в храмі Спаса.

Прикмети 18 червня

Народні прикмети сьогодні / depositphotos.com
  • всю ніч кричать сови - до випадання опадів;
  • запах трави став сильнішим - до дощу;
  • тепла погода - урожай буде хорошим;
  • багато роси на вулиці - до багатого врожаю хліба.

Що сьогодні не можна робити

Народні повір'я кажуть, що сон, який приснився в ніч з 17 на 18 червня, не можна нікому розповідати - хороший не збудеться, а поганий стане реальністю. Також не варто сьогодні брати в руки гострі і колючо-ріжучі предмети - привернете неприємності. Православна церква категорично забороняє сваритися, лихословити і пліткувати.

Що можна робити 18 червня

У цю дажу християни повинні звертатися до свого ангела-хранителя і молитися про здоров'я рідних, благополуччя в родині і особисте щастя. Знахарі і травники в старовину збирали лікарські рослини, особливо - сон-траву, за допомогою якої можна було лікувати хвороби і передбачати майбутнє.

Вас також можуть зацікавити новини: