Церковне свято 18 лютого / depositphotos.com

Агафія народилася в Палермо, в сім'ї багатих і благочестивих християн. За часів гоніння на християн при імператорі Декії, язичники дізналися про дівчину, схопили її і стали готувати до суду. Поселили у жінки з п'ятьма дочками, які намагалися спокусити Агафію нарядами і прикрасам, переконавши принести жертву ідолам. Християнка відмовлялася і готувалася до подвигу.

Агафію довго мучили, але Господь зцілив її, а потім нагородив мученицьким вінцем і забрав на небо. На честь пам'яті святої сьогодні відзначається народне свято 18 лютого - Агафія Голодуха.

Православне свято 18 лютого - святкування ікони Божої Матері "Стягнення загиблих"

Достовірно невідомо, коли саме з'явилася ця ікона, але віруючі здавна зверталися до неї, як до останньої надії для гинучих людей. Згідно з історичною довідкою, образи Богородиці являлись жителям Харківської губернії в 1700 році, позбавивши їх від холери, а також у багатьох інших містах і селах. 

Відео дня

До цієї ікони в усі часи зверталися дівчата, які хотіли вийти заміж, жінки заради захисту своїх дітей, вдівці, нужденні, бідняки і хворі. Кожному, хто знаходиться на порозі відчаю, Діва Марія допомагає повернутися до життя.

Прикмети 18 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • ясна погода і тепло сьогодні - найближчим часом похолодання не буде;
  • морози в цей день - весна настане рано;
  • сніг іде - скоро потеплішає;
  • морозна погода, але снігу немає - літо виявиться посушливим.

Що сьогодні не можна робити

У цей день наші предки особливо уважно ставилися до худоби - не можна було бити і ображати тварин, зокрема - корову, інакше у неї пропаде молоко. Після заходу заборонено визирати у вікно - зовні бродить нечиста сила і може відібрати красу. Відмовляти в допомозі нужденним теж не можна - опинитеся на їх місці.

Що можна робити 18 лютого

18 лютого в давнину називався "Голодуха", тому що до цього моменту у людей могло закінчитися сіно і по селах ходив мор - тварини гинули від голоду. Слов'яни проводили спеціальні обряди, щоб уберегти худобу.

Віруючі молилися святій Агафії, так як вірили, що вона захищає будинок від пожеж. Сьогодні можна піти до церкви і поставити свічку за здоров'я, а також освятити хліб, як символ благополуччя і достатку в родині.

Вас також можуть зацікавити новини: