Церковне свято 2 березня / depositphotos.com

2 березня православні християни вшановують пам'ять преподобного Феодора Мовчазного Печерського і великомученика Феодора Тирона.

Церковне свято 2 березня - день пам'яті преподобного Феодора Мовчазного Печерського

Про життя преподобного Феодора відомо небагато. Своє ім'я - Мовчазний - він отримав тому, що обрав подвиг мовчання. Мовчання було для нього шляхом до богомислення, а ще таким чином Феодор утримував себе від гріха навіть у слові. За це преподобний отримав від Бога дар чудотворення, яким і прославився. Цей дар проявляється і зараз для тих, хто приходить поклонитися його мощам.

Мощі святого знаходяться в Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври.

Відео дня

Церковне свято 2 березня - день пам'яті святого Феодора Тирона

Великомученик Феодор Тирон жив у III столітті і служив у мармаритському полку. Одного разу, відмовившись принести жертву римським богам і правителям Римської імперії, він потрапив до в'язниці. Його морили голодом і катували, але так і не зуміли змусити коритися. Так Феодор був страчений на вогні. Хоча за переказами, він не згорів, а був похований в Константинополі, а голова - в Гаете.

У IV столітті святий Феодор з'явився уві сні константинопольському архієпископу Євдоксію, щоб попередити про задум імператора Юліана Відступника. У першу седмицю Великого посту той наказав таємно окропити кров'ю всі продукти на ринках міста. Святий порадив зварити пшеницю з медом і приготувати коливо - таким чином він не залишив людей без їжі. З тих пір, у пам'ять про це, у першу суботу Великого посту в церкві освячують коливо і роздають віруючим.

Прикмети на 2 березня

Прикмети 2 березня / фото pixabay

По погоді 2 березня судили про те, якою буде весна і літо:

  • туман в цей день випаде - травень буде холодний;
  • якщо 2 березня тепло - літо буде спекотним, а якщо холодно, то прохолодним;
  • якщо птахи повернулися з теплих країн - весна буде ранньою.

Що можна робити 2 березня

На Феодора наші предки пили багато холодної води - таким чином очищали організм. Також в цей день було прийнято багато молитися. Дозволялося користуватися тільки старим посудом і носити тільки поношений одяг.

Ще 2 березня читали замовляння від нечисті, а незаміжні дівчата ворожили на суджених. Сни, побачені у ніч на 2 березня, швидко збуваються.

Що сьогодні не можна робити

2 березня не радили дивитися на нічне небо - якщо в цей момент побачити падаючу зірку, то це може передвіщати смерть знайомої людини. Слід також уникати одягу темного кольору - він може притягнути тугу і невдачі.

Вас також можуть зацікавити новини: