Церковне свято 20 жовтня / depositphotos.com

Преподобний Сергій Вологодський подвизався спочатку на Афоні, а потім в обителі Сергія Радонезького. Святий любив усамітнення, тому пішов у вологодські ліси, на березі річки побудував каплицю і подвизався там. Страждав від холоду і голоду, одного разу був битий розбійниками. Незабаром до Сергія почали приходити люди - за порадою, настановою або для того, щоб розділити подвиги. Так зібралося близько 40 осіб, побудований храм і заснована Нуромська Спаська обитель.

Православне свято 20 жовтня - мучеників Сергія і Вакха

Сергій і Вакх жили за часів правління Максиміліана і були сановниками в Римі. Сповідували християнство, але приховували це. Заздрісники донесли на святих імператору, цар не повірив і влаштував святкування на честь шанування ідолів. Сергій і Вакх не з'явилися в капищі. Імператор пошкодував своїх сановників, намагаючись з'ясувати, чому вони продовжують вірити в Христа.

Відео дня

Пізніше відправив їх до Антіоха - правителя Сходу, який ненавидів християн. Той був зобов'язаний їм своїм становищем, тому просив святих відректися від Христа, щоб не мучитися. Сергій і Вакх відмовилися, тоді Антіох піддав їх страшним мукам. Сталося це близько 350 року.

Церковне свято 20 жовтня - день пам'яті мучеників Іуліана пресвітера і Кесарії диякона

Юліан і Кесарія постраждали за часів правління Клавдія I. Кесарії прийшов в місто Теракінію і, побачивши язичницькі жертви, затоптав їх ногами. Його ув'язнили в темницю, а потім силою привели до капища язичницьких ідолів. Тільки Кесарії підійшов до капища, як воно обрушилося, поховавши під останками язичницьких жерців. У цьому діянні до нього приєднався Іуліан. За такий вчинок мучеників кинули в море. Тіла їх виловили християни і поховали.

Прикмети 20 жовтня

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay.com
  • сніг пішов у цей день - зима буде довгою і морозною;
  • туман стелиться - до погіршення погоди;
  • місяць сьогодні каламутний і блідий - скоро піде дощ або сніг.

Що сьогодні не можна робити

Наші предки вірили, що в день Сергія зимового не можна носити старі речі. Хоча б один предмет гардероба повинен бути новим. Такий нехитрий обряд "притягне" багатство і благополуччя на весь рік.

Сьогодні також не рекомендується давати гроші в борг, здійснювати великі витрати. Якщо вам надходить приваблива пропозиція (особистого або робочого характеру), не відмовляйтеся, інакше удача надовго відвернеться.

Що можна робити 20 жовтня

Слов'яни здавна дотримувалися традиції цього дня - з ранку годували худобу, тільки потім сідали снідати самі. Піч повинен бути розтопити наймолодший член сім'ї, тоді тепло в будинку буде цілий рік.

Що стосується обрядів на Сергія Зимового, вони теж були простими: дівчата в цей день покривали свою голову новою хусткою, бажаючи вберегтися від головного болю на весь рік. Існував і інший обряд - прокинувшись, потрібно було вмитися кислим молоком. Вважалося, що такий ритуал продовжує молодість і красу.

Вас также могут заинтересовать новости: