Церковне свято 22 червня / depositphotos.com

Святитель Кирило Олександрійський жив в IV-V столітті, отримав гарну освіту і незабаром відмовився від усього мирського, вибравши для себе подвижницький спосіб життя. Шість років він провів у пустелі, а після став кліром у святого Феофіла.

Довго він читав проповіді, став дияконом, пізніше - єпископом. Активно боровся проти єресі з іудеями і язичниками, виганяв їх з міст, руйнував капища і прославляв християнську віру. Вважається одним з найбільш значущих святих в православній церкві.

Відео дня

На честь пам'яті єпископа Олександрійського сьогодні відзначається народне свято 22 червня - Кирилов день.

Православне свято 22 червня 2022 - день пам'яті преподобного Олександра

Відомо, що преподобний Олександр з юнацьких років був шанувальником християнства. Він постійно постився, молився, виконував слухняності, боровся з плоттю і пристрастями. Незабаром слава про нього поширилася в різних землях, його така доля обтяжувала, тому він став шукати усамітнення. 

Довго ходив по пустелях, поки не знайшов вдале місце поблизу річки Кушта. Туди до нього стали приходити шанувальники подвижницького життя, разом з ними він побудував храм і святу обитель, ставши там єпископом. Ще за життя святий Олександр був удостоєний дару прозорливості і чудотворення.

Прикмети 22 червня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • жито цвіте - пора косити і сушити сіно;
  • ворони часто каркають - скоро підуть дощі;
  • мурахи метушаться навколо мурашника - погода буде спекотною;
  • суниця дозріла - овес висаджувати вже пізно.

Що сьогодні не можна робити

За старих часів вважалося, що в Кирилів день будь-які роботи з рослинами будуть невдалими. З цієї причини сьогодні не можна нічого робити в саду і на грядках. Народні повір'я свідчать, що в цей день не можна ні з ким ділитися своїми планами - не збудуться. Також заборонено лаятися, пліткувати і заздрити.

Що можна робити 22 червня

Кирило Сонцеворот - свято, в яке можна здійснити всі свої мрії. Сьогодні ще триває День літнього сонцестояння, тому ви можете сміливо загадувати бажання і отримувати енергію сонця. Навіть слов'яни здавна проводили обряди, "задобрюючи" Сонце заради гарного врожаю. Православні віруючі в цей день можуть сходити до церкви і поставити свічку за благополуччя і здоров'я своїх близьких.

Вас також можуть зацікавити новини: