Церковне свято 22 січня / depositphotos.com

Святитель Філіп був родом з бояр, народився в 1507 році. Батьки навчили його наукам і благочестивому способу життя, тому Філіп вже змалку читав Святе Письмо. Закінчивши освіту, вступив на службу до двору царя Іоанна Грозного, але мирське життя обтяжувало його, тому незабаром святий пішов у Соловецький монастир.

Там прийняв сан ігумена багато зробив для святої обителі. Коли Іоанн Грозний покликав його до себе за порадою, Філіп побачив, що цар вже змінився - став недовірливим і жорстоким. Знехотя, святий прийняв сан митрополита, виголосив на літургії зворушливу промову і ненадовго в Москві запанувала тиша.

Але потім опричники знову влаштували кровопролиття, Філіп намагався напоумити царя, але той не слухав. Тоді під час служби святий відмовив Іоанну Грозному в благословенні, за що цар розгнівався, став шукати привід, щоб позбавити преподобного почестей, і незабаром знайшов його. Святителя Пилипа позбавили сану, одягли в чернечний одяг і заслали в обитель, де він і помер.

Відео дня

На честь святого Пилипа сьогодні відзначається народне свято 22 січня - Філіппов день.

Православне свято 22 січня - день пам'яті преподобного Євстратія

Євстратій жив у IX столітті, походив з Тарси, виховувався в знатній і благочестивій родині. Будучи двадцяти років від роду, юнак пішов від батьків і подвизався на подвиги в святій обителі, де спав на голих дошках, харчувався тільки водою і хлібом, а також невпинно молився.

Згодом був обраний до настоятелів, за своє життя здійснив чимало чудес. Перед смертю заповідав братії не піддаватися спокусам і не прагнути до земних благ, а вірувати в Господа і думати про майбутнє.

Прикмети 22 січня

Народні прикмети сьогодні / фото ua.depositphotos.com
  • ворони сидять на верхівках дерев - вдарять сильні морози;
  • кішка лежить на спині пузом догори - чекати потепління;
  • ясно і сонячно сьогодні - в наступному році буде хороший урожай;
  • кішка шукає тепле місце - до похолодання.

Що сьогодні не можна робити

Церква вважає, що 22 січня категорично заборонено байдикувати - цей день буквально створений для роботи. У той же час не можна працювати абияк, інакше святі покарають за лінь.

Як і в будь-яке інше церковне свято, утримайтеся сьогодні від лихослів'я, образ, пліток і заздрості.

Що можна робити 22 січня

Наші предки в цей день "змивали Святки" - це означало, що потрібно зробити генеральне прибирання в будинку після зимових свят. Також обов'язково варто було відвідати лазню і випрати речі. Безліч приказок цього дня говорить про те, що господині намагалися саме 22 січня привести своє житло в порядок, щоб залучити благополуччя і удачу в будинок.

Вас також можуть зацікавити новини: