Церковне свято 23 лютого / depositphotos.com

Відомо, що Святий Прохор був родом зі Смоленська, але пізніше подвизався в Києво-Печерській лаврі. Він прославився великим подвигом - не став їсти звичайний хліб, збирав лободу, робив з неї коржі і харчувався цим до кінця життя. Господь нагородив Прохора даром чудотворень - він умів перетворювати золу в сіль, а рослинні коржі з лободи робити смачніше звичайного хліба.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 23 лютого - Прохор весняний.

Православне свято 23 лютого - день пам'яті священномученика Харлампія

Харлампій жив у II столітті, був єпископом міста Магнізії. Проповідував християнство, багатьох звертав до істинної віри, за що і був відданий під суд. Його піддали страшним тортурам, змушуючи відмовитися від Господа, але Харлампій був непохитний.

Відео дня

Деякі слуги, бачачи його мужність, також звернулися до Христа, за що були відразу ж вбиті. Святого Харлампія стратили мечем, а він перед смертю помолився і подякував Господу за сили, які той йому дав.

Прикмети 23 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay
  • місяць яскраво світить сьогодні - будуть сильні грози;
  • стоять морози в цей день - до теплої весни;
  • почати лікуватися сьогодні - до швидкого одужання;
  • ворони сидять на верхніх гілках дерев - до сильних снігопадів.

Що можна робити 23 лютого

Православні віруючі повинні в цей день помолитися святому Харлампію про зцілення хвороб і про те, щоб він допоміг людині стати ближче до Бога. Згідно з християнськими вченнями, нерозкаяна душа не може потрапити в рай.

Наші предки вірили, що в цю дату потрібно покласти гроші на стіл, щоб весь майбутній рік був вдалим фінансово. Вважалося, що з 23 лютого тривалість дня збільшується.

Що не можна робити сьогодні

Чоловікам категорично заборонено працювати, інакше грошей в сім'ї не додасться. Існують повір'я, які свідчать, що сьогодні не можна їсти рибу, раків і морепродукти, інакше можна серйозно захворіти. Не рекомендується давати в борг хліб, гроші або сіль - весь майбутній рік проведете в злиднях.

Вас також можуть зацікавити новини: