Церковне свято 24 лютого / depositphotos.com

Священномученик Власій жив у Каппадокії, був відомий, як приклад високодуховного і благочестивого життя. За часів правління Діоклетіана і Лікінія став єпископом рідного міста. Займаючи цю посаду, відвідував в'язнів в темницях, підтримував християн в їх вірі і допомагав нужденним.

Коли почалися гоніння на християн, святий Власій подвизався в печері і там віддавався посту і молитві, зцілював диких звірів від ран. Одного разу в тому місці його схопили воїни імператора і привели до царя на суд. Перед правителем Власій сповідував християнство, за що його довго і нещадно мучили, а потім стратили разом з юнаками і святими дівами, відданими на піклування Власія.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 24 лютого - Власьєв день.

Прикмети 24 лютого 

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay
  • сніг іде - весна настане скоро;
  • великі замети в цей день - у весняний період буде багато зелені;
  • відлига 24 лютого - до потепління;
  • іній на деревах - чекати похолодання.

Що сьогодні не можна робити

На Власьев день категорично заборонено їсти м'ясо, якщо накриваєте на стіл, то постарайтеся зробити його пишним, інакше весь майбутній рік будете мати потребу в грошах і їжі. З тієї ж причини наші предки в цей день добре годували худобу. Якщо обмежити тварин в харчуванні або ставитися до них неповажно - накликаєте біди на сім'ю.

Що можна робити 24 лютого

У народі вважається, що святий Власій - покровитель домашньої худоби. У цю дату було прийнято прибирати в хліві і перевіряти запаси сіна. Також потрібно було доглядати за домашніми тваринами. Віруючі 24 лютого можуть принести до церкви коров'яче масло або молоко і залишити його перед образом святого.

Вас також можуть зацікавити новини: