Церковне свято 24 лютого / depositphotos.com

24 лютого віряни вшановують пам'ять священномученика Власія, єпископа Севастійського. У цей день особливу увагу приділяли тваринам, щоб привернути добробут в будинок. Народне свято 24 лютого 2023 називається Власів день, Коров'яче свято.

Церковне свято 24 лютого - день пам'яті єпископа Власія Севастійського

Власій жив в III-IV століттях і був родом з Севастії (зараз це територія сучасної Туреччини). З ранніх років він вів праведний спосіб життя, тому коли став дорослим, його місцеві жителі обрали єпископом. 

Коли при імператорі Діоклітіані почалися гоніння на християн, Власій читав проповіді, відвідував ув'язнених, лікував мучеників від хвороб. Але гоніння не припинялися. Тоді Святий пішов на гору Аргеос і оселився в печері.

Відео дня

Відомий випадок, коли місцевий правитель Агорикола наказав виловити диких звірів, щоб натравлювати на християн. Ловчі були здивовані, коли побачили безліч звірів біля печери Власія - вони приходили до нього за зціленням. Святого доставили до Агріколи, він намагався зломити віру святого і піддав його жорстким тортурам. Так святий пішов з життя. Але поки він був в ув'язненні, сталося чимало чудес - через це багато язичників увірували в Христа. 

Прикмети 24 лютого

Прикмети 24 лютого / фото pixabay

У цей день зазвичай було похолодання, яке називали власівські морози. Вони були останніми до весни. 

  • Якщо на Власів день випаде багато снігу, то весна буде ранньою.
  • Якщо настала відлига - холодних днів більше не буде.
  • На деревах іній - будуть ще морози. 

Що можна робити 24 лютого

24 лютого слід було провести з сім'єю і влаштувати святкове застілля - вважалося, що так можна привернути щастя в дім. Також в цей день прийнято було нагодувати добірним кормом домашніх вихованців і худобу - її пригощали молочною кашею і пампушками. На Власів день не прийнято працювати, виходити в поле не можна, так як скотина повинна відпочити. Перед образом святого в цей день клали коровай з житнього хліба або шматочок масла - щоб заслужити благословення Власія.

Що сьогодні не можна робити  

У цей день заборонялося тримати худобу голодною - інакше самі господарі будуть голодувати. Слід було на вечерю накрити багатий стіл для себе і гостей, але без м'яса. Вважалося, що тоді до Великодня будуть жити без туги. Також на Власів день не можна було залишати відкритими пічні труби, інакше в дім проникне нечиста сила.

Вас також можуть зацікавити новини: