Церковне свято 25 червня / depositphotos.com

Святий Петро був родом з Константинополя, значився військовим сановником. Одного разу був узятий в полон і пообіцяв, що прийме обітницю і піде в монастир, якщо буде звільнений. Так і сталося - святий отримав свободу і відправився на гору Афон, де і трудився. Понад п'ятдесят років жив на тій горі, став керівником і взірцем для багатьох послушників у храмах.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 25 червня - Петро Сонцеворот.

Відео дня

Православне свято 25 червня 2022 - день пам'яті преподобного Онуфрія Великого

Відомо, що святий Онуфрій жив близько IV століття. Спочатку трудився в одному з монастирів, а потім, побажавши подвижницького життя, пішов у пустелю. Він стійко переносив всі тяготи і позбавлення, багато постився, молився і боровся з пристрастями. Не раз був близький до смерті, але по Божому промислу йшов від неї. Саме тому святий Онуфрій став прообразом мужності і захисту від "старої з косою". Прожив преподобний в пустелі 60 років, помер у похилому віці.

Прикмети 25 червня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • у садах з'явилися білки - скоро підуть дощі;
  • видно Чумацький Шлях на небі - погода буде ясною;
  • рясна роса вранці - до багатого врожаю;
  • спекотна погода - ягід буде багато.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цей день не можна лягати спати раніше півночі, інакше не реалізуєте свої плани. Не рекомендується носити темний одяг - він привертає нечисту силу. Вагітним дівчатам заборонено дозволяти кому-небудь торкатися до свого живота, інакше дитина народиться занадто довірливою.

Що можна робити 25 червня

За старих часів наші предки в цю дату ходили на риболовлю і готували рибні страви. Традиційним частуванням вважалася юшка - той, хто її поїсть 25 червня, приверне удачу і успіх у справах. Також було прийнято сьогодні косити траву і прибирати бур'яни на городі. 

Слов'яни вважали, що 25 червня Сонце повертається на зиму, а літо - на спеку. Тому люди на світанку виходили на найвищий пагорб і зверталися до Сонця, просячи у нього хорошого врожаю і захисту від недуг.

Вас також можуть зацікавити новини: