Церковне свято 25 лютого / depositphotos.com

Святий Мелетій жив у IV столітті і був єпископом в Антіохії. Відомий, як затятий борець з єретиками, які неодноразово скидали його з посади єпископа. Був головою на II Вселенському Соборі в 381 році проти царя Македонія. Помер мирно в похилих літах.

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 25 лютого - Мелетій і Олексій.

Також сьогодні відбуваються молебні і вшановується пам'ять Іверської ікони Божої Матері.

Відео дня

Православне свято 25 лютого - день пам'яті святителя Алексія

Святитель Олексій був московським митрополитом, спадкоємцем боярського роду і хрещеником князя Іоанна Калити. Згідно з легендою, у віці тринадцяти років він почув голос, який говорив йому про те, що призначення Алексія - бути "ловцем людей".

З тих пір хлопчик залишив дитячі ігри, став закритим, постійно віддавався посту і молитві. У п'ятнадцять років вступив до монастиря і незабаром, завдяки своїм духовним подвигам, був зведений в сан єпископа, а після - митрополита. Відомо, що своїм даром чудотворення Алексій зцілив дружину татарського хана, за що отримав дари. 

Святого Алексія запам'ятали, як благодійника, який побудував безліч храмів і монастирів, а також залишив після себе переписане вручну Євангеліє.

Прикмети 25 лютого

Народні прикмети сьогодні / фото pixabay
  • цвірінькають горобці - чекати відлиги;
  • настали холоди в останній тиждень лютого - до теплого березня;
  • на деревах лежить іній - до гарної погоди;
  • багато зірок на небі - урожай виявиться багатим.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату заборонено надягати поношений одяг - минулі проблеми і неприємності нагадають про себе. Також не рекомендується перебувати в безладді - можна залучити хвороби, тому в своїй оселі сьогодні бажано повбирати. Сучасна народна прикмета свідчить, що якщо ви не хочете неприємностей на роботі, не мийте голову 25 лютого.

Що можна робити 25 лютого

Цей день в народному календарі отримав назву "Алексій Рибний", так як саме з 25 лютого тануть сніги і очікується хороший улов риби. Також сьогодні господині можуть приготувати випічку з рибою, особливо вдалим блюдом вважається розстібай. 

Городники і садівники 25 лютого повинні винести розсаду на вулицю, особливо це актуально, якщо є хоча б невеликий мінус - загартоване насіння краще зійде. Детально про те, в які дні краще займатися роботами в саду ми розповідали, складаючи місячний посівний календар на лютий 2022.

Вас також можуть зацікавити новини: