Церковне свято 26 квітня / depositphotos.com

Свята Фомаїда народилася в Олександрії в християнській родині. З дитинства цікавилася Священним Писанням і прагнула до духовного життя. Коли дівчині було 15, вона стала дружиною рибалки - теж християнина. 

Свекор Фомаїди спокусився на її красу і став схиляти до гріха. Дівчина просила його передумати, згадувала про Страшний суд і про плату за скоєне. Тоді чоловік взяв меч і став погрожувати християнці смертю, якщо вона не погодиться вступити з ним в інтимний зв'язок. Дівчина відмовилася і була вбита за свої переконання.

Відео дня

На честь пам'яті святої сьогодні відзначається народне свято 26 квітня - Фомаида Медуниця.

Православне свято 26 квітня - день пам'яті мученика Артемона

Священномученик Артемон відомий, як людина, яка 77 років служила пресвітером при храмі в Лаодикії. Одного разу він знайшов капище язичників і знищив всіх ідолів, які були там. За це правитель закликав його до себе і вимагав відректися від Христа. Артемон відмовився і був кинутий в киплячу смолу.

Святий залишився живий, імператор не повірив цьому, під'їхав на своїх конях до чана, щоб переконатися, що там є смола. Невидима сила скинула його з сідла, він впав у киплячу рідину і загинув. Всі воїни розбіглися, а Артемон вийшов з чана і хрестив усіх, хто хотів наблизитися до Господа. Після цього відправився з проповідями в Малу Азію, але був убитий язичниками в 303 році.

Прикмети 26 квітня

Народні прикмети 26 квітня / УНІАН
  • дуб розпустився - літо буде теплим і сонячним;
  • жаби квакають сьогодні - до хорошого врожаю вівса;
  • дощ на Фомаїду - до вогкості на початку травня.

Що сьогодні не можна робити

Народні повір'я свідчать, що в цю дату не можна купувати що-небудь дороге - в майбутньому покупка виявиться марною. Також не рекомендується будувати довгострокові плани - все вийде не так, як ви хочете. Жінкам і дівчатам заборонено фліртувати з протилежною статтю, інакше можна накликати на себе серйозні захворювання.

Що можна робити 26 квітня

У слов'янському календарі цей день називається "Фомаїда Медуниця" через те, що жінки 26 квітня збирали медуницю. Також господині шукали в лісі цілющі трави і квіти, з яких робили настоянки або відвари, що допомагають зцілитися від хвороб. 

Вас також можуть зацікавити новини: